Povratak

Stalno češanje i gubitak dlake - dijagnostika i specijalistički pregled

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Lijepo Vas molim za stručno mišljenje i pomoć. Naime, već 2 i pol godine moja maca gubi dlaku u području vrata, jedan period u području stomaka i zadnjih šapa, ali je to prošlo, te u zadnje vrijeme u području glave (gubitak dlake po vratu je uvijek konstantan). Već sam je vodila kod 3 različita vetrrinara, ali problem nije riješen. Urađeni su svi nalazi krvi, ultrazvuk, gljivice itd. i jedino se ustanovila blaga anemija. Dobila je kortizonske injekcije i tablete, antibiotike takođe zadnji put u julu mjesecu prošle godine. Maca svo to vrijeme jede antialegensku hranu, zadnjih 8 mjeseci marku Hill's koja je u početku i izgledala dobra, ali u zadnjih mjesec dana se opet pojačao gubitak dlake. Često češe glavu od namještaj koliko joj to dozvoljava kolar i češe zonu vrata, ali ne znam da li joj smeta sam kolar ili je svrbi. Maca je 8 godina stara i ne izlazi nikad iz stana niti je u kontaktu sa drugim zivotinjama. Molim vas za savjet, možda neku drugu hranu, iako smo ih promijenili 10-ak različitih ili neku kremu koja ublažava svrab i poboljšava rast dlake. Pokušali smo i preparat za ublažavanje stresa, zaboravila sam naziv, takođe bez uspjeha. Nadam se vašem odgovoru i srdačno vas pozdravljam. S poštovanjem, Elvira

O: Kod problema sa kožom treba napravit detaljnu dijagnostiku, eliminirati druge uzroke koji bi mogli dovesti do otpadanja dlake kod mačaka kao što su preosjetljivost na ubod buhe, alergija na hranu, atopija te ektoparaziti. Nakon toga treba uzeti dobru anamnezu od vlasnika; mogući stres, promjene u okolini, često se javlja kod vlasnika koji imaju više mačaka. Trihogramom (mikroskopskom pretregom dlake) nalazimo slomljene dlake. Dermatohistopatološki nalazimo normalnu, neupaljenu kožu. Liječenje se sastoji od prepoznavanja pravog uzroka (npr. odvajanje od vlasnika, selidba u novu kuću, životinjski životni drug uginuo i sl.).

Zaključila bih da ste pokušati sa mačjim feromonima koji dolaze u obliku spreja ili difuzora za zrak, da što više pomogne mački da se osjeća smireno i sigurno, ali niste primjetili neki pozitivni učinak. Savjetujem Vam da posjetite specijalista, odnosno da se javite dermatologu na Veterinarskom fakultetu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr