Povratak

Staphylococcus Intermedius

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Doista više ne znam kome se požaliti i od koga potražiti pomoć pa vas molim da mi pomognete. Imam perzijsku macu staru 8 godina kojoj je prije tri godine pronađen Staphylococcus Intermedius u koži (u nalazu je stavljeno i tri plusa +++ koja, koliko znam označava da Staphylococcusa ima puno), a nalaz je napravljen na veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Prije ovog nalaza maca je bila kod dva veterinara koja nisu nalazila rješenje te sam puno novca potrošio na kojekakve lijekove i vitamine od kojih bi maci bilo bolje jedan ili dva dana, a onda opet po starom. Nakon razgovora s veterinarom i posjeta veterinarskom fakultetu, ustanovljena je ''dijagnoza''.

Veterinar je propisao Medrol (koji se kupuje u ljekarnama za ljude) od kojih je maci bilo bolje. No, međutim maci je opet bilo loše kada bi se samo jedan dan prestao davati Medrol. Čuo sam da se Medrol i ne smije davati toliko puno i dugo pa sam nazvao veterinara s fakulteta koji je rekao da treba davati Medrol i biti uporan jer je Staphylococcus bakterija koje se teško rješava. Razumijem davati takav lijek par mjeseci, ali sad je već prošlo tri godine i izgubio sam strpljenje, a mislim i da maci više nije lako. Maca koja je stara 8 godina je sitna, ima jedva 1 kg težine (i to je upitno), oko očiju, ušiju i nosa je izgrebana, po trbuhu nema uopće dlake jer je sve počupala i ima praktički otvorene rane iz kojih ide krv koliko se češe. Imam i slike mace koje bih vam poslao, a i prijašnje nalaze ako treba, jer treba mi pomoć tako da mogu pomoći mojoj maci da bude zdrava.

O: Većina infekcija kože bakterijske etiologije u mačaka uzrokovan je Staphylococcus vrstama. Ova bakterija je normalni stanovnik kože, ali uslijed pada otpornosti kože, prekomjerno se namnože i uzrokuju upalu. No, u perzijskih mačaka u potpunosti se ne može isključiti ni gljivica Microsporum canis kao uzročnik opisanih promjena jer su sklonije infekcijama gljivicama nego ostale pasmine mačaka.

U mačaka se pojavljuje nekoliko vrsta oštećenja kože. Poneka mogu biti uzrokovana i sa više uzroka. Dok su neke promjene na koži rezultat dermatoloških problema, druge mogu biti manifestacija problema unutarnjih organa. U nekim slučajevima problemi sa kožom rezultat su autoimunih bolesti (npr. lupus) kada je potrebna doživotna terapija imunosupresivima. Najčešće se pojavlju je bakterijska infekcija kože - pioderma. Može se podijeliti u površinske (infekcija površine kože), superficijalne (infekcija u slojevima kože), te duboka pioderma (infekcija ispod kože). Površinske i superficijalne piodermije uzrokuju intenzivan svrbež. Na koži se mogu naći: prištići, zacrvenjena, svrbljiva i bolna koža, a ponekad iscjedak na koži iz upaljenih mjesta. Dijagnostika bolesti obuhvaća detaljnu anamnezu, opći klinički pregled, pregled kože i dlake, pretragu brisa kože ili iscjetka (citologija, nasađivanje kulture). Liječenje obuhvaća terapiju antibioticima, medicinskim šamponima i kremama.

Neki uzroci pioderme ne mogu se prevenirati, ali svakako je od koristi kontrola infestacije buhama jer one mogu znatno pogoršati kliničku sliku bolesti.

Na žalost, kako u sklopu Pet centra nema veterinarske ambulante, nismo u mogućnosti postaviti dijagnozu i poduzeti liječenje. Preporučila bih Vam Veterinarski fakultet u Ljubljani, s obzirom da niste dobili adekvatnu pomoć na Klinici za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr