Povratak

Stara mačka i začep

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kućnog mačka starog 17 godina i teškog 6 kg. Unazad nekoliko dana nema teka, ne može normalno vršiti "veliku" nuždu, a ako i uspije u tome, stolica je vrlo vrlo oskudna. Danas sam primjetila i da mu je područje oko anusa (točnije područje između anusa i korijena repa) otečeno i bolno na dodir. Vodu pije normalno i normalno i uredno mokri. Bezvoljan je. Inače ima kroničnih problema s bubrezima i mora jesti isključivo medicinsku hranu Hill's k/d siromašnu proteinima. Pokušala sam mu dati takvu hranu drugog proizvođača (Royal Canin - Renal), ali i dalje se stanje ne mijenja. Znam da je najpametnije otići kod veterinara, međutim do našeg veterinara mogu otići tek u ponedjeljak.

Molim Vas da mi odgovorite koliko je takvo stanje alarmantno i date nekakve savjete za prvu pomoć. Mislim da pati od zatvora, ali nisam sigurna.
Unaprijed hvala, Vanja

O: Kod mačaka je čest uzrok začepa dlaka koju životinja poliže s krzna dok se čisti (mačke duge dlake naginju začepu crijeva).  Glavni znak začepa je napinjanje.

U slučajevima potpunog začepa, životinja nema apetit, ne defecira, izmetni otvor je zatvoren, može biti zacrvenjen i otekao kao i njegova okolina, ima pogrbljena leđa i ispružen rep, uznemirena je, djeluje neraspoloženo. Popratna pojava začepa je i povraćanje.

U slučajevima začepa zadnjeg dijela tankog crijeva, životinja povremeno povraća, neraspoložena je, odbija hranu, ali je veoma žedna, postupno mršavi, defecira svaki dan sve manje, potom dane i tjedne ne defecira, a kad defecira, izluči veliku količinu rijetkog izmeta veoma neugodnog zadaha. Usporedo s izostajanjem izmeta, povećava se opseg trbuha. Na opip trbuh nije bolan. Tjelesna temperatura je normalna, opće stanje nije jače poremećeno, tek se pri duljem trajanju bolesti opaža opća slabost i mršavost.

Ako začep duže traje, ispred mjesta gdje čep leži u crijevu se nagomilava hrana iz koje crijevo izvlači vodu pa je čep sve tvrđi i veći. Debelo crijevo se može tako napuniti i proširiti, da u njemu popucaju kružna mišićna vlakna. Stvoreni čep od stvrdnutog izmeta može se napipati kroz trbušni zid, a može se vidjeti i rentgenski.

Starim macama koje pate od zatvora preporučljivo je davanje povrća bogatog vlaknima i maslinovo ulje .

Liječenje se u blažih začepa provodi davanjem parafinskog ulja, a u težim i operativno.

Savjetujem da svakako posjetite veterinara kako bi se odredila točna dijagnoza i eventualno isključio mogućnost začepa od stranog tijela.

Vezano uz Vaš upit o prehrani, postoji Hill's hrana "g/d" koja sadrži umjereno smanjenu količinu proteina, fosfora i soli te je pogodna za bubrežne bolesnike, a isto tako i za starije životinje s posebnim potrebama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr