Povratak

Starija mačka povraća i odbija hranu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 14 godina staru macu. Živi u stanu, ne ide van, inače je zdrava, vesela i jako draga maca. Nađena je kao malo mače u polusmrznutom stanju, ali smo je spasili i već dugo godina živi s nama. No u zadnje vrijeme se čudno ponaša; točnije ne jede baš puno, povraća, a i stolica joj je čudna - jako su mali komadići i dosta tvrdi. Njuškica joj je hladna i ružičasta. Inače jede sve, od keksića dajem joj Royal Canin Sensible 33 i u zadnjih par dana HLD medicinske konzerve. Od poslastica obožava Rio mare tunjevinu, ali u zadnje vrijeme i to odbija, što je jako čudno jer to inače obožava jesti. Redovito joj dajem i mačju travu. Priznajem, nismo dugo bili kod veterinara.

Ali do sada je bila zdrava i s njom nismo imali nikakvih problema, pa za tim nije ni bilo potrebe. Od bolesti je imala, tj.ima jedino priraslice na plućima (kao posljedica smrzavanja). Obično se ovako ponaša prije tjeranja, ali ovo sad već traje kojih tjedan dana, pa sam se pomalo zabrinula. Što mi preporučate? Dajem joj sve što mogu da joj pomognem, ali jednostavno to više nije moja maca - ne znam je li već toliko stara pa je njeno ponašanje normalno ili mislite da bi se moglo raditi o nečem ozbiljnijem?
Maja

O: Povraćanje ili vomitus je pojava kada životinja izbacuje sadržaj želuca na usta ili nos. Obično je refleksne prirode, tj. posljedica podražaja iz ždrijela, jednjaka ili želuca.

Povraćanje je najčešće znak akutnog oboljenja želuca, rjeđe drugih dijelova probavnog trakta. Ponekad je povraćanje i centralnog porijekla (bolesti SšS-a, npr. potres ili upala mozga). Želučani poremećaji javljaju se i uslijed gastritisa, invazije parazitima, ulkusa, stranih tijela ili tumora. Osim ovih, i drugi trbušni poremećaji dovode do povraćanja. To su upale gušterače, potrbušnice ili jetre. U obzir treba uzeti i metaboličke, te hormonalne bolesti. To su bolesti jetre, bubrega, slabije aktivna nadbubrežna žlijezda, hipertireoza, poremećaji elektrolita. Također jedan od uzroka povraćanja može biti i intolerancija na hranu. U tom slučaju, ako Vaša maca nema dermatoloških problema, mogli bi joj ponuditi Intestinal hranu za mačke od Royal canina, a ako ni to ne pomogne, izbaciti dehidriranu hranu i hraniti je samo intestinal mekanom hranom, jer je mekana (mokra) hrana u tom slučaju bolja za nadraženu sluznicu želuca.

Provjerite i da li Vaša maca jede kućno bilje čime nastoji zamijeniti mačju travu, odnosno jesu li joj dostupni drugi izvori neadekvatne hrane.

Kako se kuglice dlake u želucu mačke ponašaju kao strano tijelo, ometaju probavu. Stoga je naročito važno da one mace koje žive u stanu svakodnevno dobivaju neka od sredstava koje sprječavaju i formiranje kuglica dlake. Uglavnom su to sredstva u obliku paste i mačke ih rado same uzimaju, dok su sa travom izbirljivije, pa se često događa da je ne pojedu u dovoljnim količinama. U Pet centar trgovinama pronaći ćete širok izvor pasta: Malt soft pastu, Bezo pet pastu, Green power pastu, a osim pasta možete joj ponuditi i Royal Canin Intense hairball ili Indoor koja pomaže izbacivanju dlake iz probavnog sustava.

Što se tiče izbirljivosti Vaše mačke, smatra se kako starenjem one gube velik dio osjeta okusa zbog čega i postaju izbirljive. Ponekad odbijaju određene vrste mesa ili drugih namirnica, dok je u nekih to odbijanje vezano uz konzistenciju hrane (kuhana hrana, hrana iz konzerve, dehidrirana hrana). No, izbirljivost može ukazivati i na bolesti desni ili zuba, a može biti i znak većeg broja bolesti.

U svakom slučaju, nužno je da posjetite veterinara koji će jedino daljnjim pretragama moći dijagnosticirati točan problem kod Vaše mačke, jer starenje samo po sebi ne predstavlja bolest.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr