Povratak

Sterilizacija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam žensku mačku staru godinu dana. Živimo u stanu pa nam je nezgodno puštati je van. Međutim, svakih nekoliko dana njeni hormoni polude i to je neizdrživo. Žao mi je kastrirati je (ili kako se to već naziva kod ženskih mačaka) za cijeli život, čula sam za injekciju od koje joj se hormoni smire na 6 mjeseci. Zanimaju me posljedice, cijena i ostalo...
Hvala unaprijed! Kristina

O: Mačke su sezonski poliestrične životinje, što znači da se njihov spolni ciklus javlja dva, a rjeđe tri puta godišnje. 

Makar, ni to nije pravilo pogotovo ako se dogodi kakav poremećaj, pa se mačka može tjerati i neprekidno.

One imaju spolni nagon za vrijeme tjeranja (estrusa) i samo u tom razdoblju privlače mužjake i u određene dane dozvoljavaju parenje.

Ciklusi tjeranja mačke sezonski obično počinju u siječnju, a dosežu vrhunac u ožujku, travnju, lipnju i rujnu. Mačke, uz izuzetke, nisu plodne od listopada do prosinca, na što utječe količina svjetla tijekom dana, no mačke u stanu ili kući će se mnogo vjerojatnije stalno tjerati jer im je osigurana količina od 10 sati svjetla dnevno, povoljna temperatura i hrana.

Sterilizacijom se uklanjaju žlijezde koje proizvode hormone estrogen i progesteron odgovorne za stimulaciju i kontrolu spolnog ciklusa, a imaju i značajnu ulogu tijekom graviditeta.

Vrlo često se u svrhu kontrole spolnog ciklusa u mačaka pribjegava upotrebi hormona (FSH, hCG, GnRH), no u praksi se pokazalo kako se nerijetko javljaju nepoželjne posljedice. Hormonalna terapija je samo privremena sterilizacija i ako se ne primjenjuje redovito, nema željenog učinka. Najčešće je trajno poremećena funkcija jajnika, što znači da je poremećena i hormonska regulacija spolnog ciklusa, te je vjerojatnost začeća i održavanja gravidnosti svedena na minimum. Osim navedenog, s vremenom će promjene na jajnicima biti izraženije, pa će sterilizacija biti jedina metoda liječenja. No, za detaljniji uvid u stanje i funkciju jajnika i razine hormona potrebne su dodatne kliničke pretrage (UZV pretraga, pretraga krvi ...).

Uvriježeno je mišljenje da kastrirane životinje postanu debele, lijene ili depresivne, no takvima postanu zbog pretjeranog hranjenja, te manjka kretanja i igre, a ne zbog sterilizacije.

Rezultat sterilizacije može biti samo jedan - ljepši i sretniji dom, jer energija koju bi mačka potrošila na pronalaženje partnera, preusmjerava se na čovjeka i odnos s njim. Što se tiče promjene ponašanja, radi smanjivanja razine spolnih hormona, mačke postanu mirnije, umiljatije i što je najvažnije, više su u blizini doma (ako izlaze van kuće/stana) pa je smanjen rizik od zaraznih bolesti mačaka od kojih su neke i zoonoze (prenose se na ljude) ili eventualnog stradanja na cestama. Kod ženki se sterilizacijom prevenira nastajanje tumora na mliječnoj žljezdi, te infekcija maternice, ali i posljedičnog stresa kojeg graviditet nosi sam po sebi.

Savjetujem Vam da sa macom posjetite Kliniku za porodništvo i reprodukciju Veterinarskog fakulteta gdje će Vam na osnovi pregleda i nalaza savjetovati najbolji način i cijenu kontrole spolnog ciklusa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr