Povratak

Sterilizacija mačke nakon prvog tjeranja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Maca mi se tjera od polovice prosinca i to otprilike izgleda ovako: 5 dana se tjera pa je 2 - 3 dana mirna, opet se normalno ponaša, ali nakon toga opet počinje tjeranje (dizanje repa, mijaukanje i ostalo). Rečeno nam je da trebamo pričekati da se mačka prestane tjerati i onda napraviti sterilizaciju, jer bi inače jako krvarila. Ali nama sad nije jasno kada je to tjeranje prestalo, bojimo se da će biti samo zatišje tih 2 - 3 dana. Naravno ne bi htjeli da, radi naše krive procjene prestanka tjeranja maca iskrvari na sterilizaciji. Možete li nam reći kada taj prvi period tjeranja konačno završava pa da sa sigurnošću možemo macu sterilizirati.
Unaprijed hvala. Željka

O: Mačka je poliestrična životinja, a to znači da se kroz godinu više puta tjera. Za razliku od većine drugih životinja koje se tjeraju tijekom cijele godine, mačka je sezonski poliestrična. Spolni ciklus ženke je najaktivniji s povećanjem trajanja dana, a jenjava kako se skraćuje trajanje dana. Krajem zime povećava se broj sati dnevnog svjetla što potiče hipofizu na lučenje hormona koji potiče jajnike mačke na razvitak jajašaca. Ovulacija u mačaka je inducirana te će nastupiti po aktu parenja (za 25 - 50 h).

Dužina spolnog ciklusa u mačaka je različita, sastoji se od pet faza, a može trajati 2 - 6 mj. Sam estrus traje 3 - 7 dana, ali i dulje. Duljina perioda između dva estrusa varira.

Anestrusom se naziva period sezonskog izostajanja spolnog ciklusa koji se javlja u mačaka koje su izložene prirodnom svjetlosnom režimu tijekom cijele godine. U našem podneblju od listopada do prosinca mačke nisu spolno aktivne. U anestrusu su jajnici u stanju mirovanja, a sve ciklične tvorbe su u regresiji i van funkcije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr