Povratak

Šuga, ušna šuga i demodikoza / Svrbež, prorijeđenja dlaka i mrlje na koži mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačka starog 3 godine. Već 3-4 mjeseca primjetim da se češe po glavi i da mu se dlaka na tome mjestu prorijedila. Uši sam mu gledao i čiste su, tako da ne vjerujem da su ušni šugarci. Danas kad sam pogledao, primjetim da ima par crnih fleka po koži na tome mjestu. To je samo na tome mjestu i drugdje ne primjetim da ima. Mačak preko dana bude u kući, a preko noći vani. Da li je to možda šuga? Ako je molim da me savjetujete kako mu mogu sam pomoći jer nisam u mogućnosti da idemo veterinaru. Šaljem slike u prilogu. Lijep pozdrav, hvala!

O: Šuga je parazitarna bolest koju uzrokuju grinje iz skupine šugaraca (obitelj Sarcoptes), a kod mačaka je izazvana grinjom Notoedres cati.

Bolest karakterizira intenzivan svrbež i gubitak dlake na zahvaćenom području. Koža postaje zacrvenjena, javlja se pojačano perutanje, a nerijetko dolazi i do sekundarne infekcije bakterijama.

Napredovanjem bolesti koža zadeblja, a javljaju se i suhe i krastave lezije, koje se prvo pojave na unutarnjem rubu vrha uha i zatim se brzo šire preko ušiju, glave, njuške i vrata. Mogu se širiti i na šape i perineum.

Cijeli razvojni ciklus ove grinje obično traje 2 - 3 tjedna, a vezan je isključivo uz mačku  kao nosioca. Ženka grinje buši kožu nosioca i u nekoliko navrata polaže jajašca, nakon čega ugiba. Kroz 3 - 8 dana iz jajašaca izlaze ličinke koje prelaze u nimfu, a one zatim sazrijevaju do adulta (odrasli oblik). Nakon parenja, nove generacije ženki ponovo buše rupe u koži i u njih polažu jajašca.

Šuga je češća kod mačaka koje slobodno izlaze van, a prenosi se direktnim (s bolesne mačke na zdravu) i indirektnim kontaktom, preko zaraženog pribora za higijenu (četke, češljevi i sl.) ili zajedničkih ležajeva (u kućanstvima s više mačaka, u stacionarima ili hotelima za mačke,...).

Šuga se dijagnosticira kliničkim pregledom i mikroskopskim pregledom strugotina kože. Bolest se liječi primjenom skabicidnih sredstava (sredstva protiv šuge) i to lokalnom aplikacijom otopine Amitraza na oboljelo mjesto (svakih 7 dana kroz 21 dan) ili injekcionom aplikacijom Ivermektina (također svakih 7 dana), a u obzir dolaze i preparati u obliku ampule na bazi selemectina. Ukoliko su prisutne komplikacije sa sekundarnom bakterijskom infekcijom, liječe se parenteralno, davanjem odgovarajućih antibiotika.  
 
Ušnu šugu uzrokuje grinja Otodectes cynotis. Invazija je karakterizirana tamnosmeđim, poput voska gustim iscjetkom. U invadiranoj unutrašnjosti uha obično se mogu naći i kraste. Vrlo često dolazi i do sekundarnih bakterijskih  infekcija izazvanih češanjem mace, kada se stvaraju oštećenja kože  koja su podložnija infekcijama. Šugarci se hrane ušnim lojem i ostacima epitelnog tkiva, ali za razliku od nekih drugih šugaraca ne ulaze u kožu. Ovi paraziti  se mogu vidjeti pregledom uha otoskopom kao male bezbojne grinje koje pod jakim svjetlom gmižu po unutrašnjosti uha.  

Demodikozu uzrokuju Demodex cati i Demodex gatoi. Ovi paraziti žive u dlačnim folikulima i lojnim žlijezdama. Problem nastaje kada padne opća otpornost organizma i parazit se prekomjerno namnoži. Obično se lezije na mački pronalaze oko očiju, lica, glave i vrata. Demodikoza predstavlja upalnu reakciju a vrlo često su prisutne sekundarne bakterijske infekcije. Demodeksi uzrokuju reakciju površine kože sa vidljivim ljuskicama.

Osim gore navedenih razloga, postoje još i drugi uzroci koji mogu izazvati simptome slične onima koje ste opisali, npr. infekcije različite etiologije, dermatofiti, hormonalni poremećaji, pojačana aktivnost nadbubrežne žlijezde, opsesivno uređivanje, pretjerano lizanje, utjecaj okoline i promjene ponašanja, alergije itd.

Zbog toga, nažalost, moram reći da se na temelju navedenih simptoma i slika ne može točno utvrditi što je uzrokovalo opisane promjene na koži Vašeg ljubimca. Potrebno je napraviti pregled kože i dlačnog pokrova. Kao što je već spomenuto, kod različitih kožnih bolesti i promjena simptomi su vrlo slični pa je zbog postavljanja točne dijagnoze i isključivanja drugih bolesti potrebno posjetiti veterinara. On će na temelju pretrage kože postaviti dijagnozu i primijeniti odgovarajuću terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr