Povratak

Tamne mrlje ispod očiju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 11 godina staru macu koja živi u stanu i nikad ne izlazi iz stana. U zadnje vrijeme primijetila sam kako joj ispod bijele dlake na glavi ispod očiju i iznad njuške izbijaju tamne mrlje - to je najizraženije kod tjeranja. Ne znam da li su to samo ''staračke pjege'' ili nešto ozbiljnije?
Unaprijed hvala na odgovoru, Maja

O: Kod Vaše mačke je vrlo vjerojatno riječ o hiperpigmentaciji. To je nakupljanje melanina, tamnog pigmenta koji se u obliku zrnaca prirodno nalazi u koži i o kojem ovisi boja kože. Melanin sintetiziraju melanociti, stanice bazalnog sloja kože.

To su vrlo osjetljive stanice čije su funkcije pod velikim utjecajem UV zraka, ali i topline te mehaničkih i kemijskih podražaja. Osim toga svaka upalna promjena i hormonalna promjena može poremetiti njihovu ravnotežu. Svako slabljenje i usporavanje prirodnih funkcija stanica kože odražava se na funkcijama melanocita. Oni neravnomjerno nakupljaju i slabije sintetiziraju melanin te stoga tamni pigment do površine kože ne dospijeva ravnomjerno, ne raspoređuje se ravnomjerno, u nekim stanicama ima ga više, odatle im i naziv hiperpigmentacije.

Kako bi ipak isključili bakterijsku ili gljivičnu infekciju, preporučam Vam da odvedete mačku na pregled veterinaru koji će napraviti mikrobiološku pretragu kože. Za laboratorijsku analizu uzima se strugotina ili otisak kože, dlake ili promjene na koži. Uz rezultate pretraga najčešće se odmah određuje ciljana terapija, odnosno odabire najučinkovitiji lijek.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr