Povratak

Taurin

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas možete li mi preporučiti pastu, kapi ili slično, a da sadrži taurin i biotin za mačke? Mačak, perzijski mješanac od 2,5 godine, je bio na pregledu zbog gingivitisa, no veterinar je zabrinut zbog njegovog srca jer je putem i kod njega jako dahtao, pa nam je preporučio taurin i biotin. Da li taj preparat smije uzimati i drugi mačak koji ima problema s pijeskom u mokraći? Oboje se hrane sa RC Urinary suhom hranom. Hvala na odgovoru,
Jaroslava

O: Taurin je aminokiselina koju su otkrili njemački znanstvenici 1827. godine.

Naziv je dobila od latinske riječi tauurus (bik, vol) jer je po prvi put izolirana iz žučnog mjehura vola.

To je aminokiselina koja se može sintetizirati iz drugih aminokiselina koje sadrže sumpor (metionin i cistein). Međutim, aminokiselinu taurin organizam mačaka nije u mogućnosti sam sintetizirati te je kao takvu mora "iz vana" unositi, npr. putem hrane (mesa).

Nedostatak taurina u prehrani mačaka može dovesti do različitih zdravstvenih poremećaja. Tako, nedostatak taurina uzrokuje postepenu degeneraciju retine s posljedičnim problemima na očima te (eventualnu) ireverzibilnu sljepoću. Ovo stanje se naziva centralna retinalna degeneracija (CRD). Također, može uzrokovati i gubitak dlake te propadanje zubiju. 1987. godine znanstvenici su utvrdili da deficit taurina u prehrani mačaka može dovesti i do dilatirane kardiomiopatije. Za razliku od CRD-a, ovo stanje je reverzibilne prirode te se dodavanjem taurina u prehranu, problem može riješiti. AAFCO (Association of American Feed Control Officials) je taurin proglasilo obveznim sastojkom hrane za mačke te se kao takav mora nalaziti, u određenim minimalnim količinama, u svim hranama za mačke.

Također, u sastavu Royal Canin Urinary s/o hrane za mačke, koja se koristi za otapanje struvitnih kamenaca i spriječavanje ponovnog nastanka struvitnih kamenaca, nalazi se i taurin (0,2 gr na 100 gr hrane) i biotin (0,3 mg na 100 gr hrane). Naime, njihove koncentracije se ne dovode u vezu s bolestima mokraćna mjehura.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr