Povratak

Teško disanje uz napuhnut trbuh

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam perzijsku mačku koja je sterilizirana, stara je 8 godina. Prije mjesec dana imala je upalu pluća, koja je izliječena za cca 10 dana. Nakon otprilike dva tjedna od upale pluća počela je teško disati i trbuh joj je jako napuhnut, normalno jede i vrši nuždu i nema temperaturu. Tjekom dana joj se negdje 4 puta dešava da izrazito teško diše, kao da želi povraćati.
Lijepo bih vas zamolio za pomoć, Borna

O: Trup mačke je anatomski podjeljen na grudnu i trbušnu šupljinu koje su odvojene ošitom (dijafragma).

Dijafragma je pločasti mišić koji se pri udisaju utiskuje prema trbušnoj šupljini, potiskuje trbušne organe na dolje i otvara prostor širenju pluća, dok se u izdisaju utiskuje prema prsnoj šupljini. Dijafragma je glavni respiratorni mišić.

Ako se iz bilo kojeg razloga proširi trbušna šupljina, javlja se povečani pritisak na organe grudne šupljine. Smetnje koje će izazvati ovakva stanja ovise o jačini i trajanju samog pritiska, kao i o vremenu kroz koje se takav pritisak stvara. Tako će organizam kompenzirati postepeno proširenje trbušne šupljine (npr. fiziološko u trudnoći), dok će u naglih proširenja s jačim pritiskom doći do težih i izrazitijih smetnji u cirkulaciji i disanju.

Proširenje trbušne šupljine može se razviti uslijed povećanja obujma pojedinih organa ili uslijed nakupljanja tekućine u samoj šupljini.

Ascites predstavlja nakupljanje serozne tekućine u trbušnoj šupljini, a njegovi uzroci mogu biti: bolesti jetre, neoplazme (bilo kojeg intraabdominalnog organa), hipoproteinemija (snižena koncentracija bjelančevina u krvi), portalna hipertenzija (bolest kod koje je prisutan povišeni tlak u jetrenom krvotoku) ili zatajenje desnog srca. Kako su disanje i cirkulacija direktno ovisne funkcije, sve promjene u smislu preopterećenja ili otežanog djelovanja pojedinog sustava zahtijevaju i dodatno opterećenje drugog.

Sve navedeno upućuje na potrebu detaljnog kliničkog pregleda, kao i dodatnih pretraga, kako bi se postavila točna dijagnoza i preporučila terapija za Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr