Povratak

Težak porod

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Naša mačka je stara godinu dana i prije par dana trebala se okotiti. Okotila je jednog mačića mrtvog, i sve je stalo, odveli smo je veterinaru, koji je ustanovio da ima u njoj još dva mačića, ali ju je ostavio cijeli dan na nekakvim ljekovima da se proba okotiti, kako to nije išlo, jučer je operirana i dogodilo se to da je imala veliko krvarenje iz maternice i nekakve ugruške. Prošla je jedna noć, veterinar kaže da je sad na infuziji ali da neće preživjeti. Zanima me Vaše mišljenje, da li ju je trebalo odmah operirati i ima li i najmanje šanse da se izvuče? 
Hvala puno,
Matea

O: Težak porod ili partus gravis (dystokio) se može javiti zbog same rodilje, ploda ili placente.

Poteškoće se mogu pojaviti u svim fazama poroda (faze poroda su: faza otvaranja, stadij istiskivanja i stadij poslije porođaja - istiskivanje posteljice).

Problemi se najčešće javljaju u fazi istiskivanja i fazi nakon poroda. Da bi se postavila točna dijagnoza, potrebno je uzeti temeljnu anamnezu: koliko je životinja gravidna, kada je počeo porod, apetit, probava, koliko je plodova izašlo, isključiti lažne trudove itd. Osim temeljno uzete anamneze, potrebno je pregledati životinju. Porodiljska dijagnoza se temelji na vanjskoj i unutarnjoj pretrazi, a kod prognoze je bitno ocijeniti mogućnost očuvanja života rodilje.

Na temelju zdravstvenog stanja rodilje, položaja plodova i prostornih prilika u prođajnom kanalu određuje se da li je potreban hitan postupak sa životinjom. Hitno rješavanje je potrebno ako se pogorša zdravstveno stanje rodilje, ako se pogorša stanje u porođajnom kanalu, ako plod ugiba ...

Na žalost, nisam Vam u mogućnosti dati željeni odgovor, jer to može samo veterinar koji je macu pregledao i na temelju pregleda životinje donio odluku o završetku poroda.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr