Povratak

Toksoplazmoza i trudnoća

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P:  Imam mačku tri godine staru (živi u kući, ne jede sirovo meso), i sada sam dobila naputak od ginekologa da bi bilo pametno maknuti mačku iz kuće jer su mi tijekom prošle trudnoće (koja je završila spontanim pobačajem) u organizmu pronašli, kako je ginekolog rekao, 'neaktivnu' toksoplazmozu. Prema onome što sam čitala, nisam više sigurna postoji li mogućnost ponovnog oboljenja, a obzirom da ni u jednom laboratoriju ne mogu utvrditi ima li moja mačka toksoplazmozu (zvan Veterinarski fakultet i mnoge veterinarske ordinacije), nisam sigurna što je pametno. Obzirom da sam već jedno dijete izgubila, ne bih željela riskirati, a prema svemu što sam pročitala, ne mogu zaključiti koji je stvarni rizik (obzirom da su izjave kontradiktorne).

Puno Vam hvala na brzom odgovoru i naravno, sve najbolje na dolazeće blagdane.
Hvala, Irena

O: Toksoplazmoza je parazitarna bolest uzrokovana protozoom Toxoplasma gondii. Radi se o zoonozi, čiji su primarni domaćini mačke.

Mačke se najčešće invadiraju ingestijom sirovog mesa koje sadrži tkivne ciste Toxoplasme gondii ili putem hrane ili vode kontaminirane sporuliranim oocistama iz fecesa bolesnih mačaka.

Toksoplazmoza se kod čovjeka javlja prilikom transplacentarnog prijenosa tahizoita T. gondii sa majke na plod (kongenitalna ili urođena tokoplazmoza), ili se radi o stečenoj toksoplazmozi, koja se prenosi konzumacijom nedovoljno termički obrađenog mesa koje sadrži tkivne ciste T. gondii ili pak putem hrane ili vode kontaminirane sporuliranim oocistama iz mačjeg fecesa (zato obavezno treba prati ruke nakon čišćenja mačjeg wc-a).

Kongenitalna toksoplazmoza je oblik bolesti koji transplcentarno prelazi s majke na dijete. Upravo bi iz tog razloga trudnica ili žena koja misli zatrudnjeti trebala napraviti test na toksoplazmozu prije trudnoće.

Riječ je o serološkom testu, koji se u Hrvatskoj radi na Veterinarskom fakultetu, na Zavodu za parazitologiju (od liječnika opće prakse zatražite uputnicu i s epruvetom već izvađene krvi dođete na Fakultet). Ukoliko se testiranjem utvrdi pozitivan nalaz, to znači da žena ima već stvorena antitijela, jer je najvjerojatnije već ranije bila u kontaktu s Toxoplasmom gondii (a da nije ni znala), a preko njenih antitijela indirektno se štiti i plod.

Potencijalan rizik za plod predstavljala bi situacija u kojoj bi trudnica po prvi put bila izložena invaziji Toxoplasmom (važna je dinamika titra protutijela), stoga u tom slučaju treba obavezno izbjegavati konzumaciju nedovoljno termički obrađenog mesa, čišćenje mačjeg wc-a, izbjegavanje kontakta sa zemljom i pijeskom u vrtu (koji bi mogli biti potencijalni izvor oocista ukoliko mačke tamo vrše nuždu itd.).

Toksoplazmoza kod ljudi uglavnom prolazi asimptomatski ili simptomi nalikuju simptomima gripe - otečenje limfnih čvorova, bolnost u mišićima, oslabljeni imunitet, a zbog toga je česta i sklonost infekcijama.

O toksoplazmozi je već ranije pisao kolega dr. Ivan Marić: http://www.pet-centar.hr/content/view/2247/70/

Nadam se da nećete imati razloga za zabrinutost i da će ovaj put trudnoća proteći u najboljem redu.

Zahvaljujem na lijepim željama, a također i ja Vama želim sve najbolje!

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr