Povratak

Tonzilitis i povećani limfni čvorovi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Mojoj mici je postavljena dijagnoza tonzilitis i da su joj povećani limfni čvorovi. Imala je povišenu temperaturu 39,5 i ide na inekcije antibiotika, ali ona je i dalje nekako bezvoljna i čudna?! Što da radim?
Ivana

O: Upala tonzila ili krajnika vrlo je često popratna pojava različitih bolesti, najčešće upale gornjih dišnih puteva, a kao samostalna bolest je vrlo rijetka. Uzročnici infekcije mogu biti bakterije ili virusi (Chlamydia, mačji calicivirus, mačji herpes virus - virus mačjeg rinotraheitisa), parazitarna invazija, te alergijske reakcije.

Zahvaćena je sluznica nosa, očiju, sinusa, grla, usta i tonzila. Naravno, kako se radi o upali, povećanje regionalnih limfnih čvorova rezultat je imunološke reakcije organizma na upalu u tom području tijela. Simptomi ovog oboljenja su: kihanje, sekrecija iz nosa, kašljanje, ulceracije po usnoj šupljini, konjunktivitis, otežano disanje, povišena tjelesna temperatura, apatija. No, simptomi ovise o samom uzročniku, dobi mačke, te općoj otpornosti organizma, pa su jače ili slabije izraženi.

Liječenje se svodi na aplikaciju antibiotika za sve uzročnike; ako se radi o virusu antibioticima se spriječava sekundarna infekcija, a u slučaju bakterijske infekcije suzbijamo samog uzročnika. U težim slučajevima potrebna je i hospitalizacija, nadoknada tekućine (infuzija), želučana sonda (hranjenje). U lakšim slučajevima potpuni oporavak očekuje se nakon dva tjedna. S obzirom kako niste naveli koliko dugo traje terapija vrlo je teško procijeniti uzroke tome. Postoji mogućnost da aplicirani antibiotik nema željeno djelovanje. Preporučila bih Vam da napravite pretragu brisa sluznice. Na osnovi nalaza (izoliranog uzročnika) moći će se preporučiti najdjelotvorniji antibiotik.

Svakako, kućna njega ima vrlo važnu ulogu u oporavku; držite svoju ljubimicu na toplom i mirnom mjestu, redovito joj čistite dišne prohode, očuvajte potrebnu vlažnost zraka, te brinite o unosu hrane i vode.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr