Povratak

Tonzilitis i upala zubnog mesa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Maca mi je stara 8 godina, nekastriran mužjak i puno se skita te se ne može zadržati u kući. Uvjek je volio puno jesti. U zadnje vrijeme primjetila sam da nema glasa i da slabije jede. Odvela sam ga veterinaru koji je utvrdio da se radi o tonzilitisu kroničnom bez temperature i upali zubnog mesa. Dao mu je antibiotik i rekao da kontrola nije potrebna ako maci bude bolje. Dao mu je tablete za upalu zubnog mesa. Nakon toga maca je počela jesti, da bi nakon nekoliko dana opet prestala jesti. Primjetila sam da pije dosta tekućine već neko vrijeme ali to sam pripisivala tome što jede suhu hranu koju najviše voli. Maca inače ne izgleda bolesna, umiljava se, prede i opet je počela skitati, nema je po cijele noći, ja sam zabrinuta zbog toga što odbija svu hranu koju joj ponudim. Hvala, Jelka

O: Povremeno je sasvim normalno za mačku da je izbirljivija sa hranom. Ponekad se ovo događa kad pokušavate zadržati mačku u kući ili kad je jednostavno nezainteresirana za bilo što oko sebe.

Sa dobrim poznavanjem navika Vaše mačke uvelike ćete si pomoći prilikom prepoznavanja promjena u ponašanju i uklanjanju uzroka odbijanja hrane. Mačke su vrlo osjetljive na dnevne promjene rutine i okoline, a posjet veterinaru mu je mogao biti stresan.

Kod problema sa zubima i usnom šupljinom također odbijaju hranu jer imaju vrlo nisku toleranciju na bol u usnoj šupljini. Osim toga, mačke su po prirodi vrlo oprezne prilikom odabira hrane s obzirom da im je organizam vrlo osjetljiv na toksine. Njihov osjet mirisa i okusa izuzetno je intenzivan kako ne bi pojele štetnu hranu za njih. Izvrstan osjet njuha upozorava ih na ustajalu ili zagađenu hranu, pa ako hrana ne zadovolji mirisom, nemaju apetita pojesti ponuđeno.

Na žalost, isti mehanizam koji im pomaže izbjegavanju štetne hrane, pretvara ih u izuzetno izbirljive mačke. Tada se mogu ograničiti na jedan ili dva tipa hrane što može dovesti do neizbalansirane prehrane. Budite sigurni da je Vaša mačka potpuno zdrava prije nego utvrdite da joj se ne sviđa hrana koju joj dajete.

Općenito, nekoliko medicinskih problema dovodi do odbijanja hrane, pa kao i ljudi neće ju jesti osim ako nije osobito primamljiva. Mačka sa probavnim smetnjama ne želi jesti dok joj nije bolje. Upale grla i tonzila čine mački neugodu prilikom gutanja. Stres može također poremetiti apetit mačke. Zatim, temperatura hrane, posuda za hranu, miris i tekstura hrane, izbjegavanje hrane ako je prethodno bila pomiješana sa lijekovima, ustajala hrana, izvor hrane negdje dugdje. Naročito je ovo bitno ako i nakon četiri dana izgleda normalno. Vjerojatno pronalazi alternativni izvor hrane.

U pravilu, u slučajevima kad mačka odbija hranu dulje od dva dana, moguće je da se radi o nekom od zdravstvenih problema. Kako je Vaš mačak bio bolestan, savjetovala bih Vam da ipak napravite kontrolu kako bi se isljučili medicinski razlozi odbijanja hrane.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr