Povratak

Tople uši (temperiranost uški) / Infekcije uha / Zadebljanja na ušima mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačku, žensku, staru dvije godine. Sterilizirana je i živi u stanu s jos jednom mackom. Ona ima jedan oblik alergije na hranu te si je zbog toga grebala kožu na području ispod ušiju. Sada sam to dovela pod kontrolu, a i dok joj rana u potpunosti ne zacijeli, nosi ovratnik. Međutim, u zadnjih tjedan dana sam primjetila da su joj uši intenzivnije boje, toplije na dodir nego je uobičajeno, te sam primjetila zadebljanja koja se samo pod prstima osjećaju, te pritiskom na njih poprimaju bijelu boju. Ima ih nekolicinu, a promjera su otprilike 0.3-0.5 cm. Malo nalikuju na ubode od komaraca. Hvala Vam unaprijed na odgovoru.
Lijep pozdrav! Anamaria

O: Uši kod mačaka su samo jedan od organa koji pomažu u regulaciji tjelesne temperature. Temperiranost ušiju kod mačaka ne mora nužno značiti kako se radi o nekom zdravstvenom problemu. Naime, normalna tjelesna temperatura u mačaka viša je od normalne tjelesne temperature u ljudi te stječemo dojam kako se radi o prekomjerno toplim uškama.

Također, povećana temperiranost uški može biti posljedicom bilo duljeg ležanja na suncu ili pak drugog načina pregrijavanja tijela te ovakvim načinom pokušavanja reguliranja tjelesne temperature.

Stoga, općenito se preporuča popratiti i ponašanje mačke kada se primijeti ova pojava. Naime, kako je povećana temperiranost uški jedan i od indikatora povećane tjelesne temperature ili groznice, ovu pojavu prate i drugi simptomi poput smanjene aktivnosti, manjkavog apetita, povećane pospanosti i opće slabosti.

Ukoliko temperiranost uški nije udružena s navedenim simptomima, ona može ukazivati na lokalni problem, odnosno na neki proces u ušima ili uskoj okolini. Najčešće je ono povezano sa upalama slušnog kanala, ali i gotovo redoviti pratitelj alergijskih reakcija. U mačaka se javlja nekoliko tipova infekcije uha: otitis externa (upala vanjskog uha), otitis media (upala srednjeg uha) i otitis interna (upala unutarnjeg uha). Većina upala ušiju je ipak lokalizirana na vanjskom uhu. Mačka može pokazivati jedan ili pak sve od slijedećih simptoma: neugodan miris iz uha, češanje ili trljanje ušiju ili glave, iscjedak iz uha, crvenilo ili otečenje ušnog kanala, tresenje glavom, bolna uha. Upale srednjeg uha osim navedenih simptoma za posljedicu mogu imati i paralizu živca facialisa što dovodi do otežanog gutanja i spuštenih vjeđa. Pregled uha se vrši otoskopom i utvrđuje se da li postoji u unutrašnjosti crvenilo i tekućina iza bubnjića. Ako se bubnjić ne pomiče slobodno, to je znak da se tekućina može nalaziti u srednjem uhu. Izbočeni bubnjić ili bubnjić promijenjene boje može upućivati na infekciju i upalu. Zbog utvrđivanja uzročnika i lakšeg odabira terapije moguće je i uzimanje brisa uha.

Zadebljanja koja opisujete na ovaj način nije moguće definirati. Jedino očito jest da se radi o reakciji tkiva s obzirom na hiperemiju. Mogući uzroci su cista, apsces ili hematom ali isto tako i ubodi insekata. Oni na mjestu samog uboda izazivaju vidljive, ali različito velike, lokalne reakcije (oteklina, bol, crvenilo) dok se samo u osjetljivih jedinki javljaju i alergijske reakcije, koje mogu biti lokalizirane na mjestu uboda ili sustavne. Više o ostalim uzrocima možete pročitati u već ranije objavljenom odgovoru kolegice Ljiljane Vrhovac-Uzur, dr.vet.med. naslovljenom Oteklina na uhu.

U slučaju lokalizirane reakcije na ubod insekta dovoljno je staviti hladni oblog nekoliko puta dnevno te, eventualno, lokalno primijeniti kortikosteroidnu kremu. No, zbog mogućnosti drugih navedenih uzroka, savjetujem Vam da se obratite u Vašu veterinarsku ambulantu kako bi se načinio opći kinički pregled, pregled uha otoskopom te eventualne dodatne pretrage u svrhu postavljanja točne dijagnoze i poduzimanja pravovremene i adekvatne terapije kako bi se osigurao optimalni oporavak.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr