Povratak

Toxoplasma

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P:  Kako da znam ima li moja mačka toxoplasmu? Kako se liječi?
Hvala. Gabriela

O: Uzročnik toxoplazmoze je Toxoplasma gondii - praživotinja veličine 5 - 6 mikrometara. Toxoplasma gondii se razvija u stanicama različitih tkiva, a najčešće u endotelnim stanicama te u limfocitima i monocitima. Toxoplazmoza je vrlo raširena među mnogim životinjama.  Zahvaća gotovo sve vrste toplokrvnih životinja, a česta je i kao zaraza čovjeka. Toksoplazmoza se javlja u dva oblika: kao kongenitalna i kao stečena infekcija.

Kongenitalna infekcija nastaje obično kao posljedica zaraze majke u doba trudnoće. Nametnici preko posteljice prodiru u organizam fetusa u kojemu najčešće uzrokuju ozbiljna oštećenja CNS-a, koja se očituju tipičnim znakovima zastoja u protoku likvora (hydrcephalus) i upale mrežnice oka (chorioretinitis), a kasnije i ovapnjenim žarištima u mozgu. Posljedice tih oštećenja jesu: prerani porođaj i smrt. Stečena toksoplazmoza se može očitovati teškim znakovima akutne upale mozga, što je rijedak i najteži oblik oboljenja i obično završava smrću. Akutna se toksoplazmoza najčešće javlja u lakom obliku s povečanjem limfnih čvorova kao tzv. toksoplazmatski limfadenitis koji nakon nekoliko tjedana prolazi bez težih posljedica. Infekcija najčešće nastaje jedenjem hrane životinjskog porijekla (nedovoljno kuhano meso ili mlijeko zaraženih životinja).

Zaražene mačke izmetom izlučuju oociste (završna faza sporogonije je oocista). Takva se infekcija širi izravno, hranom ili vodom ili predmetima zagađenim mačjim izmetom sa sporuliranim oocistama. Iz oocista koje dospiju u probavni trakt životinje ili čovjeka razvijaju se sporozoiti koji u tkivima stvaraju pseudocistične i cistične oblike. Mačke i njezini srodnici su specifični nosioci toksoplazmoze, a zaraze se cističnim tkivnim oblicima (u mesu životinja, načešće miša), ili oocistama iz izmeta drugih mačaka. Iz oocista se u probavnom traktu mačke oslobađaju sporozoiti koji napadaju stanice crijevnog epitela.

Da bi utvrdili da li Vaša mačka ima toksoplazmozu morate je odvesti na laboratorijske pretrage, serološke pretrage ili biološki pokus. Liječenje se provodi antibioticima, a uspješnost liječenja ovisi o imunom statusu životinje i dobi životinje (mlade životinje se teže liječe). Najbolje da se obratite zavodu za parazitologiju na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr