Povratak

Trening mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam malog razigranog mačka. Voljela bih ga naučiti šta smije a šta ne. Da li je to ikako moguće? Hvala na pomoći. Iva

O: Da bi mačku naučili što smije, a što ne smije,potrebno je zadovoljiti njezine prirodne potrebe tako da joj se stvori odušak za prirodno ponašanje. Potrebno je ukloniti zadovoljstvo koje mačka dobiva od neprihvatljivog ponašanja koristeći pritom različite sprejeve koji bi je privukli na mjesto za igranje i grebanje ili bi je odbili od mjesta koje ne želite da grebe ili žvače (svu opremu uključujući sprejeve možete nabaviti u Pet centru).

Ako ste kod kuće, a primjetite da mačka radi nešto nedopušteno, smočite ju mlazom vode iz vodenog pištolja ili bilo kakve špricalice ili jednostavno bacite ključeve na pod kako bi ju tresak uznemirio da obrati pažnju na Vas.

Mačke vole skakati na kuhinjske stolove i radne plohe te gledati kroz prozor. Nabavite joj penjalicu i grebalicu kako bi mogla imati pogled s visine i gledati kroz prozor. Za prekidanje navike skakanja na radnu plohu ili stol, zapriječite sva mjesta koja mačku vode u kušnju te stavite na slobodnu površinu traku ljepljivu s obiju strana.

Osnovna pravila za učenje su da mačku treba učiti pred obrok kada je mačka najgladnija, učiti je treba u mirnoj prostoriji te je potrebno koristiti za učenje ukusne poslastice koje treba povezivati s riječima. Mačku je potrebno trenirati svega nekoliko minuta (2-3 min). Mačke reagiraju na nagradu i pokudu, jer je oboje dio života u vanjskom svijetu. Strpljenje pri vrebanju plijena pribavlja nagradu u obliku hrane. Slično tome je buđenje da maci date jesti u ranu zoru koje počinje u početku nježno laganim dodirom, a završava se udarcem ako još niste ustali i tako je macina upornost nagrađena. Također mace reagiraju i na ton i visinu Vašeg glasa, pa macu također možete kazniti sa čvrstim "Ne" koje može biti popraćeno sa štrcanjem vode.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr