Povratak

Tromboembolija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
IvanaSarcevicHorvat Joomla


Odgovara:
Ivana Šarčević Horvat, dr. med. vet. 
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Mačka stara 5 godina ima tromboemboliju. Ne može stati na zadnje noge. Nalazi se kod veterinara već tri dana. Oni joj daju lijekove protiv bolova i sve što je potrebno. Rekli su da pričekamo do sutra pa će nam točno reći hoće li maca moći na noge. Napominjem da je prije dva tjedna imala upalu pluća. Moje pitanje je kako se liječi trombembolija? Postoji li šansa da mačka prohoda? Veterinar je rekao da su to teški bolovi za mace i da bi se maca patila, ali ja ju ne želim uspavati. Mateja

O: Kod Vaše mačke primarni uzrok tromboembolije može biti bolesno srce. Najčešće kod mačaka dolazi do hipertrofične kardiomiopatije, a uslijed toga komplikacija je arterijska tromboembolija. Zbog zadebljanja miokarda lijeve klijetke dolazi do njegovog otežanog opuštanja za vrijeme dijastole, zato raste dijastolički tlak koji dovodi do proširenja lijeve predklijetke što dovodi do staze u plućnoj cirkulaciji i plućnog edema. Do tromboemolije najčešće dolazi u arterijama koje opskrbljuju stražnje noge, i to je vrlo bolno stanje.

Za dijagnozu hipertrofične kardiomiopatje osim kliničke pretrage i auskultacije potrebno je učiniti rtg grudne šupljine, EKG i ultrazvuk srca.  Kod klinički vidljive hipertrofične kardiomiopatije daje se furosemid za liječenje plućnog edema, zatim beta blokatori, blokatori kalcijevih kanala i ACE inhibitori. Za prevenciju i liječenje tromboembolije koristi se acetilsalicilna kiselina i klopidogrel. Prognoza u mačaka koje imaju ovu bolest i arterijsku tromboemboliju nažalost nije dobra, preživljavanje je prosječno do tri mjeseca, često dolazi do iznenadnih uginuća.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr