Povratak

Trovanje mačića lužinom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačiće stare 10 tjedana, prije dva dana slučajno su došli u kontakt s tekućinom za čišćenje začepljenih cijevi (na boci od tekućine piše da je u sastavu natrijev hidroksid). Dva su samo došla u kontakt šapicama što sam oprala s dosta vode, međutim dva su malo i progutala. Jedan je lagano opekao jezik (vršak jezika), što mu predstavlja teškoću pri hranjenju. Drugi ima težu opeklinu jezika (vršak jezika je potpuno uništen), davala sam im polagano u šprici vode kako ne bi povraćali te razvodnjena mlijeka. Prošla su tri dana od nesreće pa me zanima što dalje napraviti, mačić bi jeo, no međutim ozlijeda ga ometa, još malo sisa. Veterinari ovdje nisu od pomoći tako da se moram sama snalaziti.

Da li bi bilo dobro dati mu antibiotike, kako ga hraniti i kako liječiti tu ozlijedu jezika zbog koje dosta slini? Unaprijed zahvalna na odgovoru. Marijana

O: Trovanja kod pasa i mačaka mogu izazvati različiti deterdženti, kiseline, lužine, boje, lakovi, različiti derivati nafte, sredstva za zaštitu biljaka, umjetna gnojiva, sredstva za uništavanje moljaca, komaraca, muha, mrava, žohara, sredstva protiv miševa i štakora, fosforni i olovni preparati, cijankalij, arsen i sl. Svi navedeni otrovi dovode do teških ili vrlo teško popravljivih stanja, vrlo su čest uzrok smrti, a za života dovode do različitih i netipičnih, često neprepoznatljivih reakcija organizma. Osnova liječenja kod svih otrovanja je što brže i potpunije pražnjenje probavnog sustava. To se postiže davanjem sredstva za povraćanje te sredstva za pražnjenje crijeva.

Ako se radi o trovanju lužinom preporuča se mački dati bjelanjak ili malo limunova soka, mlijeka ili octa. Na opekline u ustima potrebno je staviti smjesu sode bikarbone (da neutralizira kiselinu). Ovisno o ozlijedi, potrebno je dati antibiotike kako ne bi došlo do sekundarne bakterijske infekcije usljed nastalih povreda i pada imuniteta. Preporučila bih Vam da mačića neko vrijeme hranite a/d medicinskom konzerviranom hranom od Hill'sa koju je općenito poželjno davati kod trauma, apscesa, opekotina, zaraznih bolesti, sepse... Konzerva je u polutekućem obliku tako da se može davati i štrcaljkom, a sadrži visoku razinu bjelančevina i masti te je povećan sastav arginina, glutamina, cinka, masti i vitamina topinih u vodi, kalija, omega-3 masnih kiselina i aminokiselina s razgranatim lancima za koje je dokazano da su korisne tijekom oporavka i u prevenciji komplikacija.

Također možete nabaviti mlijeko za mačiće i dudu s bočicom.

Svakako bih Vam preporučila da posjetite veterinara. U Zagrebu subotom i nedeljom dežurstva imaju Veterinarski fakultet i Klinika za male životinje koja se nalazi preko puta Veterinarskog fakulteta, a u Pet centrima koji subotom rade od 8 - 20, a nedeljom od 9 - 19 sati, možete nabaviti sve što je potrebno za mačiće (hrana, mlijeko, oprema...)

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr