Povratak

Trovanje naftom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka starog oko 4 godine. Pred oko 1 mjesec vratio se nakon kratke šetnje kvartom sav mokar. On je zapravo bio zaprljan od nafte, kao da ga je netko bacio u bačvu. Oprala sam ga mlakom vodom koliko sam mogla i brisala ubrusom, no još je dosta ostalo na dlaci. Intenzivno se lizao cijelo popodne. Nakon toga na prednjem dijelu tijela u predjelu lopatice  otpala mu je dlaka, nešto i na unutrašnjem dijelu potkoljenica. Ima dobar apetit, ali jede manje količine i često, stolicu ima 2 do 3 puta dnevno, pije puno vode i mokri normalno. Čini mi se da su mu zjenice stalno široke i da slabije vidi. Jesu li to posljedice trovanja naftom i koliko će trajati oporavak. Od tada gotovo uopće ne izlazi iz kuće, samo malo na balkon. Lijepi pozdrav, Renata

O: Po kemijskom sastavu sirova nafta je smjesa velikog broja organskih spojeva, pretežno ugljikovodika alkanskog, cikloalkanskog i aromatskog reda. Industrijskom preradom se iz nafte dobiva benzin koji je tekuće gorivo i otapalo.

Mačke su kao vrsta vrlo osjetljive na organska otapala, a ukoliko je otapalu izložena veća površina kože resorpcija je znatna, a posljedice ovise o količini otapala i vremenu ekspozicije. Isto tako, i samo udisanje para benzina ima za posljedicu cijeli niz toksičnih učinaka. Isparena otapala proizvode psihoaktivne učinke (slično anestetiku, koji djeluje tako da usporava tjelesne funkcije). 

Trovanje visokim koncentracijama otapala može dovesti do srčanog udara i smrti, a može izazvati i gušenje. Kao trajne posljedice javljaju se: gubitak sluha, periferna neuropatija i grčevi udova, oštećenja mozga i središnjeg živčanog sustava, oštećenja koštane srži. Moguća su i oštećenja bubrega te problemi s opskrbom krvi kisikom.

Iako je sve sretno završilo, preporučam Vam da mačka odvedete na veterinarski pregled kako biste isključili eventualne  posljedice trovanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr