Povratak

Tumor na maternici

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam macu staru 10 godina, steriliziranu. Od 2006. je počela imati problema s mokrenjem (učestalo, malo mokri, ponekad i sukrvica) i to bi se pojavljivalo otprilike jednom do dva puta godišnje. Veterinar nam je prepisao prehranu sa Urinary s/o i nakon nekog vremena maci se stanje poboljšalo. Prošlo ljeto su opet počeli isti simptomi i maca je počela grickanjem i lizanjem čupati dlaku sa zadnjih nogica i s trbuha. Opet smo nastavili s Urinary hranom i počela joj je ponovo rasti dlaka, a problemi s mokrenjem su se malo primirili, da bi prije otprilike 3 - 4 mjeseca maca opet počela mokriti teže, uz prisutnost krvi u mokraći (i opet je počupala dlaku na istim mjestima).

Išli smo s njom na ultrazvuk i pošto se vidjela prisutnost kamenca odlučili smo se na kirurško odstranjenje kamenca kako bi maci sve olakšali. No prilikom operacije veterinar je otkrio da maca ima tumor na maternici (bili smo u čudu pošto je veterinar koji je radio sterilizaciju rekao da joj je odstranio i jajnike i maternicu) koji je pritiskao ureter pa je zbog toga teško mokrila. Macu smo nosili u Zagreb na operaciju na Veterinarski fakultet (inače mi živimo u Zadru) gdje su joj uspješno odstranili tumor (nisu se pokazale metastaze i rekli su da su bubrezi u dobrom stanju). Naša maca se na našu neizmjernu sreću oporavila od operacije koja je bila prije malo manje od mjesec dana. Jučer smo saznali da je analiza tumora pokazala da je tumor bio zloćudan i sada smo u neizmjernom strahu što će biti dalje s našom macom, veterinar kaže da se u većini slučajeva tumor ponovo pojavi... Ne moram napominjati koliko volimo našu macu i kako nam je sada teško pošto smo nekako bili sigurni da je tumor dobroćudan (zbog toga i ovo podulje pismo). Voljela bih kada bi nam vi poslali svoje mišljenje, odnosno savjet u svezi daljnjeg liječenja.
Hvala vam unaprijed, Tina

O: Prema patologiji se tumori karakteriziraju autonomnim, neprestanim, neograničenim i nesvrsishodnim bujanjem tkiva. Negativno djelovanje tumora na organizam se odražava uzimanjem organizmu hranjivih tvari, štetnim djelovanjem svojim produktima metabolizma, razaranjem tkiva svojim infiltrativnim rastom te zbog brzog rasta dovode do pritiska na okolno tkivo što za posljedicu ima atrofiju tkiva ili suženje lumena u šupljini organa.

Tumori se dijele na dobroćudne (benigne), zloćudne (maligne) i srednjezloćudne (semimaligne). Dobroćudne tumore karakterizira spori rast, manje oštećenje tkiva, te ne metastaziraju, ne recidiviraju, i lakše se odstranjuju. Zloćudne tumore karakterizira brzi rast, svojim toksinima razaraju organe i tkiva, metastaziraju, izazivaju kaheksiju i posljedično smrt. Srednje zloćudni tumori imaju patohistološke osobine malignih tumora ali ne stvaraju metastaze i po karakteristikama su između dobroćudnih i zloćudnih.

Na žalost, kao što je već gore navedeno, zloćudni tumori nisu oštro ograničeni, mekše su konzistencije, infiltriraju okolinu, recidiviraju i metastaziraju. Nemojte se unaprijed time opterećivati, pružite maci kvalitetan život i puno ljubavi, te redovito pratite njezin zdravstveni status (apetit, volja za druženjem i igrom, redovito obavljanje male i velike nužde). Svaki organizam drugačije reagira na bolest i oporavak. Očito je da prilikom sterilizacije maci nisu odstranili maternicu, već samo jajnike. Budući da tumor nije metastazirao, i kako je sada sve odstranjeno (pretpostavljam), moguće je da recidiva neće biti. Budite optimistični i uživajte u zajedničkim trenucima uz Vašu macu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr