Povratak

Tumori mliječne žlijezde kod mačaka, liječenje i prognoza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam mačku staru 9 godina. U listopadu prošle godine je dobila tumor mliječnih stanica i nije bila stelirizirana. U istoj operaciji joj je otklonjen tumor i obavljena sterilizacija. Poslušala sam savjet veterinarke i nisam slala tumor na analizu. Sada sam primijetila da se tumor vratio na dojci ispod i proširio na dojku do, te je u malo vremena narastao otprilike na 5cm u promjeru i vidim da joj se rana otvorila. Zanima me što da radim, isplati li se voditi je na još jednu operaciju ili se muči sa tim pa bih joj trebala olakšati muke i eutanizirati je? Koliko joj vremena preostaje?
Unaprijed hvala. Jelena

O: Tumori mliječne žlijezde kod mačaka nisu toliko česti kao kod pasa pa ipak, prema podacima iz SAD-a, to su treći po učestalosti tumori kod mačaka. Najčešće su zloćudni i pogađaju nekastrirane mačke, starije od 10 godina.Sijamske mačke su posebno sklone nastanku tumora mliječne žlijezde; kod njih je on dvostruko češći nego kod drugih pasmina.

Ovi tumori se javljaju kao čvorići ispod kože i, kod gotovo svake druge mačke, zahvaćaju više od jednog mamarnog kompleksa. Oteknutost, sekundarne infekcije, povišena temperatura i bolnost, najčešći su simptomi. Prema istraživanjima iz SAD-a, 85% tumora mliječne žlijezde su maligni adenokarcinomi, koji su veoma agresivni tumori i često metastaziraju, najprije u regionalne limfne čvorove i pluća.

Liječenje najčešće podrazumijeva kirurško odstranjivanje tumora i okolnog tkiva tj pripadajućeg mamarnog kompleksa. Kemoterapija se također može provoditi, iako je to kod nas, iz ekonomskih razloga, veoma rijetko. Nakon odstranjivanja tumora i početnog poboljšanja, on se u vidu metastaza pojavljuje ponovo, pa je dugoročna prognoza nepovoljna. Podaci govore da većina mačaka ne preživi godinu dana nakon postavljanja dijagnoze.

Najbolja prevencija uključuje kastraciju prije prvog tjeranja, čime se znatno smanjuje mogućnost pojave ovog tumora, iako ne u potpunosti.

Što se tiče Vaše mačke, odluku o eventualnom drugom zahvatu, trebate donijeti u dogovoru s Vašim veterinarom, jednako vrijedi i za eutanaziju.Takve odluke donose se uvijek imajući u vidu dobrobit ljubimca, ali i njegovo konkretno stanje. Stoga su konzultacije sa veterinarom koji liječi ljubimca neizostavne. Nadam se da razumijete kako su iz ove perspektive bilo kakvi konkretni savjeti ili preporuke nezahvalni, jer bi se dali bez uvida u kliničko stanje ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr