Povratak

Ubod pčele

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačića starog 3 mjeseca i budući da je skoro cijeli dan na vrtu, tamo lovi pčele, skačući na njih i tiskajući ih capama po zemlji. Zbog toga je dobio već 4 uboda, no na sreću mu nije ništa bilo. Svaki put sam mu uspješno izvadila žalac i šapice su mu u redu. Zanima me ima li neki način da ga odučim od toga (probala sam špricanjem sa vodom dok ih je napadao, ali nije pomoglo) i kakvi su rizici od uboda na tako mladog mačića?
Hvala, Ivana

O: Mačka je lovac i to joj je u prirodi - love sve što stignu, pogotovo kada su male. 

Zbog toga često dolaze u nezgodne situacije, kao što su ubodi osa, stršljena, pčela, pauka ...

Problemi se pojavljuju kada dođe do uboda. Ubod je prilično bolan, dolazi do pojave otekline, crvenila, a nisu rijetke ni alergijske reakcije. Ako mačku ubode pčela u grlo, može doći i do gušenja mačke.

Ako do uboda ipak dođe, potrebno bi bilo staviti hlada oblog, te kortikosteroidnu kremu i eventualno antihistaminik oralno (Dimidril, Vetaraxoid ...), naravno uz prethodnu konzultaciju s Vašim veterinarom.

Zbog mačje prirode i genetike, te samim time što je po prirodi znatiželjno biće teško ćete je odučiti od ove igre. No u Pet Centru u ponudi imamo sprej od Canine Petvital bio-insekt shocker koji osim što djeluje insekticidno, djeluje i repelentno što znači da insekte odbija i mirisom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr