Povratak

Udarac autom - opasnosti i važnost hitnog veterinarskog pregleda

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Jučer je mačka udatio auto. Mama koja je vidjela kako je istrčao ispod auta kaže da su mu noge bile raskrečene. Donijeli smo ga odmah u kuću i smirili. Kako imam knjigu o mačkama, odmah sam čitala o šoku. Zadnje nogice su mu zeznute, kao da mu nešto je sa kukovima. Jučer nije mogao skoro nikako hodati, no danas već pomalo hoda, ali kada ga zanese u stranu onda legne. Da nam dirati i kičmu i kukove pa čak i šapice. Možemo ih čak i dignuti, ne buni se. Počeo je i sjediti, ali me brine to što ne želi jesti, ne ide na WC. Da li to može biti nešto drugo osim prijeloma jer on hoda, nesigurno, ali hoda...? Nekada ga zaboli pa mjaukne dok se podiže.  Da nije možda puknuo mišić, ligament, tetiva, možda samo od udarca?

Molim Vas da mi odgovorite jer ne znam što da radim. To se dogodilo jučer oko 16h, na desnoj nogici mu je zguljeno malo kože na gležnju, ali nije ništa strašno. Da li bi on mogao hodati da mu je slomljena zdjelica ili kuk?
Monika

O: Važno je naglasiti da nikada ne treba podcjenjivati zatvorenu ozljedu, naročito kada se radi o udarcu automobila. Prilikom traumatskih ozljeda, ako i nije ozlijeđena i koža, ipak može doći do ozljede unutarnjih organa. Kod takvih ozljeda mogu biti prisutne i unutarnje ozljede, koje mogu biti očite tek nakon nekoliko dana, kada je nerijetko i prekasno.

Naročito prilikom udarca automobilom, najčešće dolazi do ozljede trbuha ili zdjelice. Kod ozljede trbuha može doći do oštećenja unutarnjih organa kao jetre, slezene, bubrega ili crijeva. Krvarenje može biti obilno i često fatalno. Ozljedom crijeva može doći do istjecanja sadržaja crijeva u trbušnu šupljinu i uzrokovati infekciju. Osim poremećaja općeg stanja organizma, krvave mokraće ili stolice, može se vidjeti otečenje trbuha. Zatim, ozljede zdjelice kod kojih se može primijetiti neprimjereno otečenje između prepona i bokova što može upućivati na herniju. Najčešći simptomi su: nemogućnost stajanja, otečenje u području zdjelice, urinarna ili fekalna inkontinencija, šok, spušten rep u mačke.

S obzirom na navedeno, savjetujem Vam da Vašeg mačka hitno odvedete u veterinarsku ambulantu kako bi se pregledao, procijenila ozbiljnost ozljeda te mu se na vrijeme pružila adekvatna pomoć.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr