Povratak

Uginuće mačića / Upala nosne sluznice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Obraćam Vam se u nadi da ćete mi moći dati nekakav odgovor na osnovi mojih prilično oskudnih informacija. Naime, jučer smo pronašli našeg tromjesečnog mačića mrtvog. Zadnjih je par dana bio malo povučen i bezvoljan. Imao je suzne oči i kihao je. Primjetili smo da ima i proljev, iako je i dalje normalno jeo. Pošto je bio vikend nismo mogli odmah reagirati, a jučer je bilo već kasno. Pošto imamo i druge, odrasle mačke, bojimo se je li u pitanju bila neka zarazna bolest. Mačke redovito čistimo od parazita. Zadnji put smo im lijek dali pred mjesec dana. Mačiću smo također dali primjerenu dozu. Napominjem da živimo na selu i mačke su van kuće. Unaprijed najljepše zahvaljujem na odgovoru, Danijela

O: Upala nosne sluznice koja posljedično ima iscjedak (bistri ili gnojni) uzrokovana je infekcijom ili specifičnim virusima ili bakterijama u sklopu mnogih zaraznih bolesti, bilo da se javlja kao sekundarna infekcija ili kao komplikacija drugih bolesti nosa i dišnih puteva. Podobni čimbenici koji sudjeluju u razvoju bolesti su hladnoća, paraziti, gljivice i alergije. Životinje kišu, tresu glavom, trljaju nos, teže dišu.

Akutna upala prednjih dišnih prohoda rijeđe se javlja kao samostalna upala, već je povezana s upalnim promjenama u nosu, sinusima, ždrijelu i dušniku. Često je dio mnogih zaraznih bolesti .

Zarazni enteritis mačaka je bolest od koje obolijevaju mačići starosti 3-4 mjeseca, a mogu oboljeti i odrasle kućne mačke, dok su vanjske mačke otpornije a neke i potpuno imune.

Maca je imala opće simptome bolesti koji su prisutni kod svih zaraznih i lokalnih bolesti, tako da je na žalost nemoguće po Vašem opisu posumnjati na određenu dijagnozu.

Svojim ostalim macama dajte vitaminsko-mineralni pripravak (pasta ili tablete) i ako se pojave znakovi bolesti kod neke mace odvedite je veterinaru da postavi dijagnozu i na vrijeme odredi  terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr