Povratak

Uobičajena kilaža i tjelesna temperatura

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka starog godinu dana, sitan je i stalno jede (pojede obavezno 2 konzerve na dan, a nekad i više i uz to još dobije kuhanu hranu i punu porciju suhe hrane) i već ima pet kilograma pa me zanima kolika je normalna kilaža i temparatura tijela kod mačaka? Rekli su mi da ako tako nastavi da će biti pretio, a to nikako ne želim. Pokušala sam mu smanjiti unos hrane, ali neuspješno. Unaprijed hvala! Doris

O: Prema onome što ste mi naveli, vrlo mi je teško reći je li Vaš mačak premršav ili pretio. Naime, nedostaje informacija o onom najbitnijem - koje je pasmine.

Pasminsko je svojstvo da je svaka pasmina specifičnog izgleda (visina, težina, dužina i boja dlake, oblik glave) pa stoga i prosječna kilaža varira. Općenito, postoje ''lakše pasmine'' čija se prosječna težina kreće oko 4,5-5 kg (Snowshoe, Bombay Cornish rex), a postoje i ''teže pasmine'' čija je prosječna težina oko 7,5-10 kg (Britanska kratkodlaka, Bengalska, Chausie). Obične domaće mačke uglavnom su teške oko 5,5-6 kg.

Osim toga, najlakše ćete uočiti je li mačka pretila ili ne ukoliko joj, prelazeći rukom po kralježnici ili rebrima, napipate masne jastučiće, a da se koštane izbočine (rebra i kralješci) uopće ne osjete. Pretile se mačke uglavnom i teže kreću, više spavaju i otežano dišu. Znak da je mačka zdrava je i njen normalni apetit, koji se pojača u određenim prilikama - najčešće pred zimu, kad životinja unosi više hrane u organizam, kako bi stvorila zalihe masnog tkiva i na taj se način se zaštitila od nadolazeće hladnoće.

Ukoliko ste zaista zabrinuti za kilažu svog mačka, na tržištu postoje različite hrane pomoću kojih se tjelesna težina može održavati na konstantnoj razini. Za tu bih Vam svrhu preporučila Hill's ''Adult Light'' (okus piletine ili tune) ili Royal Canin ''Light'' (okus piletine). Obje ove hrane karakterizira bogatstvo biljnim vlaknima, koja imaju ulogu stvaranja lažnog osjećaja sitosti, a služe i kao podrška ''dobroj'' mikroflori u crijevima. Prema istraživanjima proizvođača, ove hrane u prosjeku za 17% reduciraju unešene kalorije u organizam. Jedan od ''zaslužnih'' faktora svakako je i L-karnitin koji ubrzava razgradnju masti i sudjeluje u njihovom pretvaranju u energiju. Osim toga, obje ove vrste light hrane sadrže visoki udio proteina, što je bitno za održavanje mišićne mase jer nekad mršavljenjem može doći do gubirka mišićne mase, koji ponekad postanu i atrofični, no upravo

Normalna tjelesna temperatura zdrave, odrasle mačke je 38-39 stupnjeva. Temperatura može biti povišena ukoliko je mačka uznemirena ili preplašena, ukoliko je neposredno prije mjerenja bila aktivnija ili ukoliko se zaista radi o bolesti. Temperatura se mjeri rektalno. Kod nemirnijih životinja potrebna je pomoć još jedne osobe koja će mačku držati. Ako koristite živin termometar prije upotrebe ga protresite i podmažite sapunom, a zatim polako stavite u rektum, otprilike 2,5 cm od analnog otvora. Nakon određenog vremena (postoje petminutni i minutni termometri) termometar izvadite, obrišite i očitajte. Ukoliko tjelesna temperatura na bilo koji način odstupa od normalnih vrijednosti, potražite pomoć veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr