Povratak

Upala i primjena kortikosteroidnih lijekova

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Danas kada sam došla s posla moj mačak je imao malo crvenilo između oka i nosa, nakon par sati izgubio je dlaku na tome mjestu i ta crvena fleka je postala veća. Majka je stavila na tu fleku (dok je još bila manja) Locacorten kremu. Sad ne znam da li se rana povečala zbog toga ili ima neko oboljenje. Ne voli da mu se dira po tome, boli ga. Da li ta nagla pojava tog crvenila i gubitka dlake znači neko oboljenje? Hvala, Monika

O: Bez dodatnih informacija o zdravstvenom stanju Vašeg mačka teško mi je točno procijeniti o kakvom je procesu riječ.

Također niste naveli da li je Vaš mačak prvenstveno u kući ili izlazi van, čime ga hranite, koliko je star i dr. Crvenilo kože mogu izazvati različiti nadražaji - vanjski ali i unutarnji.

Locacorten je kombinirani kortikosteroidni dermatik za lokalno liječenje bakterijskih upala kože (humani preparat).

Kortikosteroidi su, zbog svojih protuupalih karakteristika, jedni od najkorisnijih lijekova u farmakoterapiji općenito, no naročito su značajni u liječenju raznih upalnih bolesti kože, poput dermatitisa, atopičnog dermatitisa, seboreičnog dermatitisa i seboreje, pemfigusa i brojnih drugih kožnih upalnih bolesti.

Kortikosteroidi su hormoni kore nadbubrežne žlijezde, te maju brojne fiziološke funkcije. Imaju i brojne farmakološke funkcije, a danas su razvijeni sintetski (izmjenjeni) derivati prirodnih kortikosteroida kojima su neke farmakološke osobine pojačane, a druge potisnute. Primjerice, utjecaj na metabolizam glukoze je smanjen, a pojačano je protuupalno djelovanje.

Kortikosteroidi se lokalno rabe zbog svog izrazitog protuupalnog svojstva i antialergijskog djelovanja.

Upala je prirodni obrambeni mehanizam kojeg organizam pokreće da bi se obranio od infekcija ili da bi se sanirala fizička, kemijska ili termička oštećenja tkiva. Vrlo je slična alergijskoj reakciji. Lokalne upale, kao što su dermatitisi, karakteriziraju bol, crvenilo, oteknuće i lokalno povećanje temperature tkiva (dolor, calor, rubor, tumor). Naravno, to je iznimno neugodna pojava koju treba vrlo često ukloniti. Međutim, kako je upala prirodni obrambeni proces, postoji opasnost da se eventualna infekcija koja je i izazvala tu upalu proširi i prijeđe u kronični oblik. Zato se lokalni dermatski pripravci kortikosteroida ponekad kombiniraju s antimikrobnim kemoterapeuticima, antibioticima ili antisepticima te keratoliticima. Takvi pripravci imaju smisla, jer se na taj način u isto vrijeme liječi ili spriječava lokalna infekcija (uzrok) i ublažava upala (simptom). Dolaze u obliku masti ili krema.

Primjena dermatoloških pripravaka može u određenim slučajevima izazvati sustavne nuspojave kortikosteroida - poremećaj lučenja kortizola iz nadbubrežnih žlijezda i Cushingov sindrom. To se može dogoditi posebice u slučajevima kada se dermatološki pripravci s kortikosteroidima primjenjuju duže vrijeme ili na većim površinama kože.

Svakako Vašeg ljubimca odvedite veterinaru koji će općim kliničkim pregledom i eventualnim dodatnim pretragama postaviti ispravnu dijagnozu i odrediti adekvatnu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr