Povratak

Upala krajnika (tonzilitis)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam mačka starog više od godinu i pol te od rođenja ima problem s otečenim krajnicima te mu to nije predstavljalo veći problem do sada. U zadnjih tjedan dana ne može ništa jesti, jako je smršavio (inače je imao skoro 5 kila), krajnici su mu jako natečeni, i grlo puno sluzi te zbog toga uopće ne može ništa jesti ni piti, te odbija izaći van. Dajemo mu malo Lupoceta otopljenog u mlijeku na špricu jer odbija bilo kakvu hranu i tekućinu te su mu se krajnici malo smirili, ali i dalje ne može ništa jesti ni gutati. Bili smo kod veterinara, no on je rekao da mu nastavimo davati Lupocete i da će to proći uskoro, no brine nas što ništa ne jede te se bojimo da mu neće postati još gore. On je inače malo u kući, a malo vani, no kako je sada previše hladno van odlazi samo obaviti nuždu. Što da radimo? Hvala, Ines

O: Upala krajnika (tonzilitis) se javlja rijetko kod mačaka. Smatra se da u većini slučajeva nastaje sekundarno, vezano uz poremetnje dišnih prohoda i pluća. Najčešće, tonzilitis uzrokuje bakterijska infekcija, ponekad strano tijelo ili neki drugi fizički i kemijski iritansi. Također, tonzilitis može biti vezan uz tumor krajnika.

Oteknuće krajnika može biti različito jako, od čega ovise i simptomi. Kod blage upale može se čuti samo određeni zvuk prilikom disanja, dok kod ozbiljnijih upala bude otežano i gutanje, ali se javlja kao i kod Vaše mačke gubitak apetita, mršavljenje i jaka salivacija.

Liječenje obično uključuje primjenu antibiotika, ponekad i analgetike te mekanu hranu i po potrebi druge mjere, ovisno o težini slučaja. Ukoliko mačka ne jede baš ništa, preporuča se forsirano hranjenje sa špricom.

S obzirom da mački dajete Lupocet, čija je djelatna tvar paracetamo, moram Vas upozoriti kako je paracetamol izuzetno toksičan za mačke. Mačke, za razliku od ljudi, nemaju enzime koji metabiliziraju paracetamol, što rezultira trovanjem. Znaci trovanja kod mačke se mogu razviti brzo, ovisno o dozi paracetamola: jezik i zubno meso postaju čokoladno smeđi, otežano disanje, povraćanje, apatija, ubrzan rad srca, oteknuće njuške i šapa. Ukoliko je ozbiljno oštećena jetra, mogu se javiti i nervni simptomi.

S obzirom da postoje brojni drugi, sigurni lijekovi, s potrebnim učinkom, preporučam da o tome razgovarate sa svojim veterinarom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr