Povratak

Upala nadbubrežne žlijezde

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me može li se običnim palpacijskim pregledom ustanoviti upala nadbubrežne žlijezde kod mačke, zbog njezine inače vrlo malene veličine? Mojoj mački je dijagnosticirano upravo to, te je na prvoj kontroli nakon injekcija antibiotika, navodna upala nestala. Sve mi je to pomalo "nespretna" i sumnjičava dijagnoza! Maca se konstanto neovisno o godišnjim dobima pojačano, mogu reći vrlo obilno linja, no dlaka joj je uvijek iznimno bogata, meka i vrlo sjajna. Isti veterinar mi je preporučio biotin "ungiotin" prah. Sada trošimo već drugu kutiju, no stanje s ispadanjem dlake se nije popravilo!
Hvala na odgovorima i pozdrav!

Bubrežne bolesti se mogu podijeliti na akutne i kronične. Najčešći uzroci bubrežnih bolesti mogu biti: dob životinje, virusne i bakterijske etiologije, trauma, intoksikacija te kongenitalne i nasljedne prirode.

Bolesna stanja bubrega najčešće se očituju:
- pojačanim unosom vode (polidypsia)
- povećanim izlučivanjem urina (polyuria)
- smanjenom količinom mokraće (oliguria)
- potpunim izostankom mokrenja (anuria)
- mokrenjem u snu (nocturia)
- nalazom krvi u mokraći (hematuria)
- gubitkom tjelesne mase
- bolnost u području bubrega koja se manifestira zgrbljenim stavom i otežanom kretnjom

Naravno, u diagnostici se koriste sve raspoložive metode od inpekcije, palpacije, hematološke pretrage, biokemijske analize, ultrazvuk i rentgen.

Svrha i funkcija nadbubrežne žljezde je lučenje adrenalina (1-[3,4dihidroxifenol]-2-metilaminometanol) i ništa manje važnih grupe steroidnih hormona (kortikosteroida). Disfunkciju nadbubrežne žljezde moguće je utvrditi hematološki, tj. utvrđivanjem koncentracije hormona u krvi. Palpacijom se može posumnjati na probleme sa bubrezima ukoliko životinja bolno odreagira na taj pregled. Također palpacijopm se mogu diagnosticirati policistični bubrezi (sumnja se potvrđuje ultrazvukom). Policistični bubrezi se najčešće javljaju kod perzijskih mačaka i mačaka križanih s perzijskim. Genetski je uvjetovana, progresivna i ireverzibilna. Klasična terapija ne postoji.

Bolesti bubrega mogu biti povezane sa izgledom dlake. U tom slučaju dlaka je bez sjaja, ispucala te općenito u jako lošem stanju, što po opisu nije slučaj kod Vaše mačke. Linjanje je prirodan proces kojeg ničim ne možete zaustaviti. Davanje biotina je dobro jer je vitamin H odgovoran za rast i regeneraciju kože rožine i dlake. Kod pojačanog linjanja poželjno bi bilo prehranu obogatiti i esencijalnim aminokiselinama, tj. Omega-3 i Omega-6, koji su također odgovorni za regeneraciju kože i dlake.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr