Povratak

Upala očne spojnice (konjunktivitis) u mačka kao posljedica ozljede zadobivene u borbi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
MelanijaCelica


Odgovara:
Melanija Čelica, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Moj mačak je star oko jednu godinu, možda čak i manje. Jako je razigran, ali neku noć se vratio sa desnim okom zatvorenim (inače mačak spava vani). Ja mislim da se tukao sa drugim mačkom jer sam čuo neku tuču. Kad sam izašao, oko mu je bilo zatvoreno. Nakon dva dana oko mu se otvorilo, ali mu je središte oka prekriveno vjerojatno krvlju, a oko mu je malo tamnije (u privitku ću staviti nekoliko slika). Jučer sam mu stavio malo čaja od kamilice. Što mogu učiniti i je li ga trebam voditi veterinaru? Unaprijed se zahvaljujem.

O: Kod mačaka se često pojavljuje konjuktivitis. Konjunktivitis je upala očne spojnice unutar kapka (konjunktive), koja pokriva bjeloočnicu i unutarnju površinu kapka. Karakterizira ga otečenje i crvenilo (zažarenost) konjuktive. Konjunktiva je izložena mikroorganizmima i drugim oblicima iritacije. Suze štite konjunktivu razrjeđivanjem bakterija i njihovim ispiranjem. Suze također sadržavaju enzime i antitijela koja sprječavaju razvoj bakterija. Bistar, bezbojan iscjedak obično ukazuje na fizičku ili alergijsku iritaciju. Iritacija ili infekcija potiču povećano stvaranje zaštitne sluzi. U slučaju ako je prisutna bakterijska infekcija radi se o gnoju, a iscjedak iz oka je žuto - zelen (purulentan).

Od mnogobrojnih oboljenja očnih spojnica u životinja, najčešće se javlja njihova upala tzv. conjunctivitis, koji može biti uzrokovan raznovrsnim i mnogobrojnim uzrocima, a može biti različitog karaktera. Uzroci su najčešće mehanički podražaj (prašina, vjetar, hladnoća, ozlijede oka u borbama mačaka), zatim kemijska sredstva (kiseline i lužine), te biološki čimbenici kao što su razni mikroorganizmi, osobito virusi i bakterije (najčešće Chlamydia), rjeđe gljivice i neki drugi mikroorganizmi. Osim navedenog, takvo stanje mogu uzrokovati i nedostatak vitamina A i C, alergijske reakcije (osobito alergije na pelud raznih biljaka), a konjunktivitis je često samo jedan od popratnih simptoma nekih zaraznih ili nezaraznih bolesti (zarazni rinotraheitis, mačja influencainfluenca, virus mačje imunodeficijencije, atipični oblik peritonitisa - krvarenje iz oka i konjuktivitis, calicii virus, upala pluća, angina itd.). Kao teži oblik javlja se upala očnih spojnica koju prati sluzavo-gnojni iscjedak i pri kojoj je nerijetko promijenjeno i opće stanje životinje (povišena temperatura tijela, slabiji apetit itd.).

Najblaži oblik ovog oboljenja je tzv. kataralni konjunktivitis pri kojem upalni proces zahvaća samo površinski sloj sluznice. Na taj način često počinju i drugi puno teži i češći oblici upala očnih spojnica. Sluznice očnih spojnica u ovom slučaju su zažarene i prokvašene, otečene, pojačano je suzenje, a prisutan je i bistro-sluzavi iscjedak. Životinji smeta svjetlost. Bolest može potrajati 2-3 tjedna, a ukoliko se ne liječi, onda može prijeći u tzv. kronični oblik kojeg prate promjene težeg stupnja.

Konjunktivitis je upala očne spojnice, a karakterizira ga otečenje i crvenilo (zažarenost) konjunktive. Oko je najčešće poluzatvoreno ili zatvoreno, uz mogućnost prominiranja trećeg očnog kapka.

Konjuktivitis se dijagnosticira kliničkom (oftalmološkom) pretragom, a po potrebi uzima se i bris za mikrobiološku pretragu. Vrlo je bitno otkriti da li se konjuktivitis javio samostalno ili kao popratni simptom neke druge bolesti. O tome i ovisi terapija, koja može biti simptomatska, odnosno lokalna ili sustavna.

Savjetujem Vam da odvedete mačka na veterinarski pregled kako bi se na vrijeme počelo s preporučenim lječenjem.

Korištenje čaja od kamilice nije preporučljivo jer stvara idealnu podlogu za razvoj bakterija. Higijenu oka je uvijek bolje raditi sa fiziološkom vodom, koja neće naškoditi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr