Povratak

Upala pluća (pneumonia) u mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Prije tri tjedna našla sam mačkicu koja je isprva mnogo jela, bila jako zaigrana. Pošto je iznimno čista, mislila sam da su je već tretirali protiv zaraznih bolesti, pa na cijepljenje nisam s njom išla. No, prije tjedan dana počeli su prvi problemi. Snažno napinje područje prsnog koša, prije je i kihala (počelo je nakon promjene pijeska pa dva dana nakon prestalo). Nije mogla izvršiti nuždu pa smo otišli kod veterinara. Isprva smo mislili da ne može probaviti dlake pa joj je veterinar dao lijek i ona je izvršila nuždu. No, snažna "pumpanja" na području prsnog koša nisu prestala pa je veterinar dijagnosticirao upalu pluća. Svaki dan smo je tretirali lijekovima pa je prije šest dana to pumpanje prestalo, a ona se ponašala kao i

onda kad sam je donijela. Ali, ponovno se javilo jučer pa je veterinar dao još jednu injekciju, no ona pumpa sve jače. Jede manje nego inače, a nakon što pojede počinje sve snažnije "pumpati". Veterinar kaže da je to normalno u tim situacijama, ali da će s vremenom prestati. Što da radim, molim Vas, objasnite mi simptome i kako da joj pomognem? Je li moja zabrinutost bezrazložna? Zbog čega se ponovno pojavilo to pumpanje? Inače, stalno hoda za mnom, mijauče kad me nema kod kuće, iako se obitelj brine o njoj dok radim, a pije mnogo vode i skače na radijatore. Hvala unaprijed, Velore

O: Pneumonia u mačaka u najvećem broju slučajeva ne dolazi primarno kao samostalna, izolirana bolest, uglavnom se prvo radi o virusnim infekcijama koje nisu same po sebi uzrok upale, ali omogućuju sekundarno bakterijama da izazovu upalu. Uobičajeno se radi o mačjem calicivirusu i o virusu parainfluence.

Pneumonia u mačaka može biti i gljivičnog porijekla, a može se raditi i o aspiracionoj pneumoniji, no takvi slučajevi su rjeđi.

Inicijalno mačke izgledaju veoma bolesno, prisutna je visoka temperatura, depresija i gubitak apetita, a glavni i najmarkantniji znak je teško disanje, naročito pri udisaju. Moguća je pojava cijanoze (ljubičasta obojenost) usana, jezika i zubnog mesa, kao znak loše opskrbe kisikom perifernih dijelova tijela.

Upala pluća je uvijek ozbiljna bolest i kao takva zahtijeva punu pažnju.

Antibiotska terapija je neizbježna i pri tome je bitno da se ne prekine prerano jer je moguć nastanak bakterijske rezistencije, što je čest uzrok relapsa bolesti. Preporučuje se mačkama omogućiti dovoljno kisika, što je u našim uvjetima teško izvedivo. U svakom slučaju, bolesna mačka mora imati smještaj na tihom, suhom mjestu i treba ju hraniti visokokvalitetnom hranom, koja je bogata energijom.

"Pumpanje" koje spominjete može biti posljedica i nekih drugih stanja, najčešće vezanih za srčane poremetnje. Dijagnostika uključuje vađenje krvi, rentgentsku pretragu i moguće druge pretrage, o čemu trebate razgovarati sa svojim veterinarom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr