Povratak

Upala uha u mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije malo više od tjedan dana s ulice sam pokupila mačića kojeg sam okupala i odvela veterinaru. Ustanovljeno je da ima herpes virus i dobio je antibiotik i kapljice i mast za oči. U početku se nije htio igrati, bio je apatičan, htio se samo maziti; ali sada je jako živahan (iako i dalje velika maza). Više ne kiše, ali oči mu još nisu sasvim dobro. Klinički pregled sastojao se i od pregleda ušiju. Imao je buhe, no nakon kupanja su nestale. Poslije sam mu još stavila frontline ampulu. Brine me što se mačić povremeno češe i trese glavom. Mislila sam da možda nisu nestale sve buhe, ali ne vjerujem da bi to mogao biti razlog jer ih se u dlaci ne vidi. Malo sam gledala na internetu i pronašla da bi to mogao biti problem s uhom.

No to mi nije jasno jer je mačiću veterinar pregledao uši instrumentom i rekao da su u redu.
Što savjetujete? Sandra

O: U životinja se javlja nekoliko tipova infekcije uha: otitis externa (upala vanjskog uha), otitis media (upala srednjeg uha) i otitis interna (upala unutarnjeg uha). Većina upala ušiju je ipak lokalizirana na vanjskom uhu.

Životinja može pokazivati jedan ili pak sve od slijedećih simptoma: neugodan miris iz uha, češanje ili trljanje ušiju ili glave, iscjedak iz uha, crvenilo ili otečenje ušnog kanala, tresenje glavom, bolna uha. Upale srednjeg uha osim navedenih simptoma za posljedicu mogu imati i paralizu živca facialisa što dovodi do otežanog gutanja i spuštenih vjeđa. Upale unutarnjeg uha dovode do ispoljavanja navedenih simptoma ali i do gubitka ravnoteže, zabačene glave i sklonosti ka vrtnji ukrug. Ovo se događa iz razloga što upala unutarnjeg uha zahvaća i centre za ravnotežu.

Najčešći uzročnici upale uha u mačića su ušni paraziti. Oni uzrokuju tešku upalu i svrbež. Ovaj svrbež zna biti ponekad toliko jak da si životinja češanjem nanosi rane te je sluznica uha podložnija sekundarnim bakterijskim ili gljivičnim infekcijama ili pak infekcijama kvasnicama. Ušni parazit živi na površini kože ušnog kanala iako ponekad migrira van kanala na lice i glavu domaćina. Nakon inkubacije od 4 dana liježu se jaja. Iz jajašca se razvija larva koja se hrani ušnim voskom i masnoćom kože oko tjedan dana a zatim se razvija u protonimfu. Protonimfa se pak preobražava u deutonimfu koja se pari s odraslim mužjakom. Nakon parenja deutonimfa se razvija ili u ženku ili u mužjaka. Odrasli paraziti u prosjeku žive 2 mjeseca hraneći se ušnim voskom i masnoćom kože. Životni ciklus (vrijeme koje je potrebno da se jajašce razvije u odraslog zrelog parazita za razmnožavanje) traje 3 tjedna.

Osim upale uha uzrokovane ušnim parazitom, svrbež i tresenje glavom mogu biti posljedicom i ulaska stranog tijela u uho. Svrbež može biti i posljedica hormonalnih poremećaja, izlučivanja autotoksičnih tvari kod bolesti bubrega ili jetre, promjene u sastavu krvi, želučano-crijevnih oboljenja, alergija, primjene raznih lijekova, draženja kože sekretima tijela (suze npr.). Alergeni (tvari koje uzrokuju alergije) mogu biti: inhalacioni - ulaze kroz sluznicu nosa, nosnih došupljina i bronha (pelud, prašina, prašci, kemikalije...), kontaktni alergeni - biljni i životinjski produkti, te injekcioni alergeni - parenteralni lijekovi, buhe, komarci...

Ako smo tretirali ljubimce preparatom protiv buha (ampulama ili sprejem), aktivna supstanca preparata ulazi u gornje slojeve kože i folikul dlake, tu dočekuje buhu koja je mora "pojesti" putem krvi domaćina; nakon toga buha ugiba, ali ne odmah nego u toku slijedećih 24-48 sati, dok u međuvremenu stigne položiti svoja jaja. Važno je naglasiti i da buhe tijekom svog razvoja ne borave cijelo vrijeme na životinji, te bi insekticidnim preparatima trebalo tretirati macin ležaj i prostor u kojem boravi.

Ukoliko se stanje još nije popravilo, svoju macu odvedite na ponovni veterinarski pregled. Ponekad se slike različitih oboljenja preklapaju, te samo stručnjak po pregledu životinje može postaviti točnu dijagnozu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr