Povratak

Upala usta / infekcija gornjih dišnih puteva

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam otprilike godinu dana starog mačka. Veseo je, voli se maziti, izlazi vani skoro svaki dan ali unazad nekoliko dana sam primijetila da neće jesti. Inače jede Whiskas suhu hranu i nemam nikakvih problema što se toga tiče. Također bali, oko usta mu je stalno mokro i prave mu se krmelje koje nisu tvrde nego mekane, smrdi mu iz usta i skoro cijeli dan provede spavajući. Ja sam mu otvarala usta da vidim da nema nekih problema sa zubima i vidjela sam da mu je na jeziku malo zguljena koža. Počeo me zabrinjavati jer sam mislila da nije toliko strašno i da je on malo više maza nego što to boli. Ima li potrebe da ga vodim veterinaru? Unaprijed hvala! Vanesa

O: Upala usta označuje upalne promjene u sluznici usta različitog stupnja i oblika, od običnog katara do nekroze sluznice. U širem smislu, stomatitis obuhvaća upalu i dubljih slojeva tkiva (flegmona usta, gangrena usta), kao i upalne promjene u pojedinim organima koji anatomski i funkcionalno pripadaju usnoj šupljini ili njezinoj neposrednoj okolici (usne, zubno meso, jezik, slinske žlijezde). Riječ je o samostalnim bolestima koje su ograničene na usta, dijelom pak o različitim općim kojih je upala usta glavni simptom ili samo popratna pojava. Samostalna upala usta nastaje zbog neposrednog draženja usne sluznice mehaničkim podražajima (gruba hrana, strana tijela, zubne bolesti, greške zubala, mijena zuba), kemikalijama, rjeđe termičkim inzultima (prevruća hrana, smrznuta hrana). Katkad je stomatitis popratna pojava avitaminoze (nestašica vitamina A, C), otrovanja (živom, olovom, jodom) ili autointiksikacije (uremija).

U grupi uzročnika infekcija gornjih dišnih puteva mačaka izdvajaju se kalicivirus i herpesvirus. Oni uzrokuju najteže oblike oboljenja a najčešći simptomi su kihanje s iscjetkom iz nosa, slijepljene oči i iscjedak iz očiju te ulkusi i otvorene rane u ustima (najčešće počinju na jeziku i tvrdom nepcu). Životinja zbog otežanog gutanja slini, odbija hranu i depresivna je. Pojedini iz skupine Calicivirusa uništavaju epitelne stanice bronhiola i alveola, što uzrokuje edem pluća koji se razvija u hiperplaziju bronha i upalu pluća. Temperatura je često povišena, a na oslabljenoj sluznici se kao komplikacija javljaju i sekundarne bakterijske infekcije.

Preporučam Vam da mačka što prije odvedete veterinaru. Bolest se liječi simptomatski, a zdrave životinje je moguće zaštititi vakcinacijom. Životinje nakon preboljenja bolesti izlučuju uzročnike i potencijalni su izvor zaraze za druge mačke.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr