Povratak

Upala žlijezde slinovnice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Jučer ujutro primjetila sam da moj mačak (star 7 mj) odbija hranu i da mu je lagano otečena lijeva strana čeljusti i ispod čeljusti, a na dodir se osjete neke kvržice. Do navečer je to sve nateklo do veličine oraha, uz slinjenje. Odvela sam ga veterinaru koji je rekao da je to upala žlijezde slinovnice, dao mu neke lijekove i poslao nas doma. Do kuće imamo nekih 20 min. vožnje i kad smo stigli doma nateknuće je skroz splasnulo. Možete li mi malo objasniti o čemu je tu zapravo riječ i da li se to može ponoviti i ako može da li mu ja mogu nekako pomoći bez odlaska veterinaru?
Maja

O: Slinovnice su žlijezde koje proizvode slinu, a nalaze se u mekim strukturama usne šupljine i ždrijela. Slina se izlučuje izvodnim kanalićima u usnu šupljinu, osigurava joj vlažan milje, te omekšava hranu i uključuje se u proces probave. U ustima mačaka postoji više žlijezda slinovnica (tri para velikih žlijezda slinovnica i više malih slinovnica povezanih sa sluznicom usne šupljine). Pozicija koju opisujete odgovarala bi submandibularnoj žlijezdi (postoje lijeva i desna), a nalaze se ispod dna usne šupljine. Ispod jezika se nalaze sublingvalne žlijezde (lijeva i desna), a sve se dreniraju odvodnim kanalićima na dno usne šupljine.

Bolesti žlijezda slinovnica mogu nastati zbog različitih uzroka povezanih sa samom žlijezdom ili sekundarno zbog drugih uzroka (lokalna ili neka sistemska oboljenja).

Do poremećaja u lučenju žlijezda slinovnica mogu dovesti opstrukcija istjecanja sline, upale, infekcije, a u starjih jedinki i tumori. Otežano istjecanje sline može biti posljedica pritiska povećanih limfnih čvorova koji se nalaze u njenoj blizini, a izvodne kanaliće mehanički može opstruirati i kamenac.

Upala žlijezde slinovnice može se komplicirati stvaranjem gnojne upale.

Cistično proširena slinska žlijezda (sialocele) nastaje kao posljedica nemogućnosti dreniranja njenog sadržaja. Iako se promjene mogu javiti na bilo kojoj slinovnici, najčešće su to submandibularne i sublingvalne. Slina se nakuplja u intermandibularnom području (središnji prostor donje vilice), na samom početku vrata ili u području ispod jezika na dnu usta (ranula). Ponekad su promjene vezane i uz ždrijelo.

Terapija se provodi saniranjem osnovne bolesti, drenažom sadržaja ili kirurškim metodama (uklanjanje žlijezde i kanalića).

Očito je, nakon palpacije žlijezde od strane veterinara, došlo do spontane evakuacije sadržaja u usnu šupljinu. Kako je Vaša mačka vrlo mlada, za pretpostaviti je da će prohodnost kanalića ostati sačuvana.

Odvedite mačku na pregled za 4-5 dana, te se po pregledu dogovorite s kolegom oko eventualne daljnje terapije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr