Povratak

Uplašeni mačić

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Dobio sam na poklon malog mačića starog par mjeseci koji je cijelo vrijeme nevjerojatno prestrašen. Prije nije bio takav i dolazio je na ruku bez problema, a sada uvijek bježi od ljudi i traži nekakav kut gdje se stisne. Jede samo ako nikog nema u blizini, a i onda vrlo malo. Nisam ga nikad udario niti išta napravio što bi ga prestrašilo, pa stvarno ne razumijem čega se boji. Molim vas za savjet jer mi je ga je stvarno žao. Hvala! Ante

O: Prilikom dolaska novog mačića u Vaš dom, on treba samo jednu stvar - vrijeme za prilagodbu na novi prostor.

Vrijeme privikavanja možete skratiti dopuštajući Vašem mačiću sporo upoznavanje novog doma. Mnogi vlasnici oklijevaju zatvoriti svojeg novog kućnog ljubimca u malu prostoriju smatrajući to zlobnim, ali najljepša stvar koju možete dati svojoj mački u početku je pružiti mu siguran prostor.

Mačke su teritorijalne po prirodi i njihov prioritet u svakoj situaciji je upoznavanje i uspostavljanje vlastitog teritorija. Jednom kad se osjećaju ugodno u novom prostoru, osjećati će se ugodno i dok jedu, piju, odmaraju se, uređuju i obavljaju nuždu. Siguran prostor trebao bi biti mala, tiha soba bez mjesta za skrivanje i zavlačenje. Vjerojatno ne želite izvlačiti mačića ispod ormara svaki put kada želite kontakt sa njim. No, možete mu punuditi prikladno mjesto za skrivanje smještajući kućicu za mace na njegovo izabrano mjesto. U tom prostoru smjestite posudu za pijesak na jednoj strani sobe, a posudu za hranu i vodu, te ležaj na najudaljenijem mjestu od posude za pijesak. Ponudite mačiću igračke, a komunicarjte s njim nakon što se prilagodi na taj sigurni prostor. S komunikacijom započnite vrlo polako - nemojte ga previše maziti ili inzistirati na igri ako mačić nije imao vremena za prilagodbu. U početku, promatrajte mačića s jedne strane sobe i gledajte da li će Vam sam prići; ako ne, pružite mu ruku da je pomiriši i pokušajte s nježnim dodirom po licu i glavi. Često mu dajte vremena za odmor. Budite strpljivi i, zapamtite, što mu više ljubavi pružite, brže će se prilagoditi.

Zatvaranje u početku je izuzetno bitno kod onih stidljivih ili uplašenih mačaka. Mnoge mačke su "poražene" dolaskom u novi dom, što je normalno ponašanje. No, kod onih mačaka koje su plašljivije po prirodi, čak im je zastrašujuće biti u nepoznatom prostoru. Pružajući mu odmah slobodno upoznavanje doma, prestrašen mačić će često munjevito trčati kućom u potrazi za sigurnim skrovištem. Mnoge se mačke, u panici, ozlijede udaranjem u namještaj ili zid. Također, mogu se sakriti negdje gdje to nije osobito sigurno (npr. iza štednjaka i sl.) i tamo ostati skrivene i nekoliko dana. Mogu zanemariti hranjenje, pa čak i uriniraju i defeciraju u skrovištu. Sigurni prostor mačkama daje mali dio teritorija u kojemu se osjećaju sigurnim, a također ih čini više društvenima s Vama - što se manje brinu o svojem teritoriju, više će biti zainteresirane za Vas. Osiguravajući Vašem mačiću udobnu kućicu za skrivanje, činite ga sigurnijim i dopustiti će Vam da ga mazite dok je u kućici, za početak. Mačići također imaju koristi od zatvaranja u manju prostoriju. Ovo Vama daje vremena da osigurate dom sigurnim za mačića. Kada ste van kuće, zatvaranje mačke ima tri pozitvna učinka: ubrzava učenje mačića na pijesak, prevenira ozljede, štedi Vam vrijeme na traženja mačića po kući ili stanu.

Također, i kod onih starijih mačaka preporuča se prilikom selidbe u novi dom da im se osigura posebno mjesto i dovoljno vremena za prilagodbu i to i prije same selidbe. Što više se smanji doticaj mačke sa strkom koja je povezana uz selidbu (mnogo ljudi, micanje stvari koje su im poznate) to će biti manje stresa za mačku.

Vjerojatno ćete se pitati kada možete biti sigurni pustiti Vašeg mačića iz sigurnog prostora. Nekim mačkama potrebno je nekoliko sati, dok je drugima potrebno i nekoliko tjedana. Vrlo je bitno ne žuriti s izlaganjem Vašeg mačića na veći prostor nego to on može podnijeti. Sigurni znaci da se mačić "udomaćio" su: kad čini sve prirodne funkcije - normalno jede, odmara se, uređuje, koristi posudu za pijesak; reagira na Vas, dopušta Vam da ga mazite i igrate se sa njim; ugodno se osjeća dok Vi obavljate dnevne poslove u kući ili stanu, nije preplašen kad se dignete i hodate po sobi; pokazuje interes za izlazak iz sigurnog prostora. Nemojte pogriješiti pri bilo kojem znaku spremnosti jer ćete produljiti vrijeme prilagodbe. Čak i vrlo uplašena mačka može zamijaukati ili grebati po vratima kako bi privukla pažnju. Ovo ne znači da je spremna dalje istraživati prostor. Npr. ako primijetite da mijauče na vratima, a kad otvorite vrata panično bježi u skrovište ili kućicu, nije spreman. Ako je moguće, postepeno mu širite teritorij (naročito ako se radi o plašljivoj mački). Možete za početak zatvoriti vrata od svih soba i omogućiti mu da istražuje hodnik i sobe bez vrata (kuhinja ili dnevna soba). Ako se u bilo kojem trenutku mačić preplaši, vratite ga u sigurni prostor na nekoliko sati, a ponovno pokušajte kasnije. Nemojte se loše osjećati što u početku zatvarate mačića u jednu prostoriju. To će mu pomoći u opuštanju i prilagodbi na novu okolinu mnogo brže. Što se prije prilagodi, prije će se zabavljati po kući ili stanu i ugodnije se osjećati u novom domu i s Vama.

Pokušajte slijediti navedene korake, a promatrajte Vašeg mačića u dnevnoj rutini kako bi uočili moguće stresne situacije za njega, te tako pravilno reagirali.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr