Povratak

Upotreba Prozaca u liječenju poremećaja ponašanja ljubimaca i nuspojave

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka starog šest godina. 5-6 dana uopće ne jede ni ne pije, cijeli je ukočen, ne može na noge, pada. Veterinar nema pojma što mu je, vadio mu je krv i mokraću, ultrazvuk, srce... sve je ok. Prije mjesec dana se čudno ponašao pa smo mislili da je pao u nekakvu depresiju i pio je Prozac pola tablete na dan (popio je svega dvije) i tri dana nakon toga se ukočio. Imate li ikakve ideje što bi to moglo biti? Bojim se da će mi uginuti, a da ne govorim kako je tužno vidjeti da je bespomoćan. Hvala, Josipa

O: Prozac (fluoxetine) je antiderpesiv koji se koristi u liječenju depresije u ljudi.

S obzirom na svoja svojstva (podiže razinu serotonina u mozgu) pokazao se učinkovitim u liječenju poremećaja ponašanja u pasa i mačaka.

Iako nije službeno registrirani lijek za upotrebu u veterinarstvu, često se propisuje u liječenju opsesivno-kompulzivnih poremećaja, agresivnosti, markiranja teritorija, nervoze, svrbeža i depresije u mačaka i pasa. Iako relativno siguran za uporabu u propisanoj dozi od strane veterinara, fluoxetin može uzrokovati nuspojave u nekih životinja, a u preosjetljivih mačaka na ovu djelatnu tvar ne smije se upotrebljavati, kao ni u onih mačaka koje boluju od napadaja ili epilepsije. Zatim, fluoxetin može imati interakcije s drugim lijekovima iz skupine antidepresiva ili antikolvuzanata, digoksinom i buspironom.

Nuspojave fluoxetina su letargija, dahtanje, hiperaktivnost, tresenje, nemir, prekomjerno glasanje, agresivnost i privremeni gubitak apetita. Također, može se javiti iritacija probavnog sustava. U slučaju davanja prekomjerne doze lijeka, u mačaka se mogu javiti napadaji kada treba hitno potražiti pomoć veterinara.

Davanje fluoxetina ovisi o stanju za koje je propisan, odgovor organizma na početnu dozu lijeka te razvoj nepoželjnih reakcija organizma na lijek (nuspojave). Terapiju uvijek treba provesti do kraja jer, bez obzira što se mačka može osjećati bolje, mogu se problemi ponovno javiti ako se liječenje ne provede do kraja. U mačaka se, stoga, ovaj lijek daje prosječno 6-8 tjedana prije nego li se može utvrditi djelovanje.

Dakle, ukoliko ste davali prekomjernu dozu lijeka, svakako je nastalo stanje moglo biti posljedicom istog. Naime, usko su povezani simptomi od strane živčanog sustava uslijed oštećenja jetre, a koje je moglo nastati kao posljedica prevelike doze lijeka. Jetra je organ u tijelu koja detoksicira sve tvari unesene u organizam bilo na usta ili injekciono pa u suvišku toksičnih supstanci dolazi do oštećenja jetrenih stanica. Kako je tkivo mozga najosjetljivije na toksine najveća se koncentracija istih može pronaći upravo u središnjem centru živčanog sustava. Ovakvo stanje manifestira se abnormalnim mentalnim stanjem, promijenjenim osjećajem svijesti te poremećenim neurološkim funkcijama.

No, općenito se može reći kako su uzroci poremetnji kretanja u mačaka: problemi sa živčanim sustavom, problemi s drugim sustavom organa u tijelu koje imaju utjecaja na to kako mozak ili živci funkcioniraju, slabost (mnogo mogućih uzroka, kao što je anemija, nedostatak hrane ili tekućine), ortopedski problemi (problemi sa kostima i zglobovima) te problemi mišićnog sustava. Također, problemi kretanja mogu biti posljedica mehaničkih čimbenika (udarac, pad, prignječenje ....).

Stanje Vašeg ljubimca je očito znatno narušeno.

Osim dodatnih pretraga u veterinarskoj ambulanti, vodite računa da Vaš mačak redovito uzima hranu i vodu kako se stanje dodatno ne bi zakompliciralo dehidracijom organizma.

Ukoliko sam nije u mogućnosti uzimati hranu, morati ćete ga hraniti Vi. U tu svrhu najbolji su izbor visokoprobavljive, energetske medicinske hrane (Eukanuba High Calorie, Royal Canin Recovery ili Convalescence support, Hill's a/d) koje su u konzerviranom obliku, a mogu se razrijediti običnom toplom vodom do te mjere da se sadržaj može istisnuti kroz brizgalicu. Mačka bi trebalo hraniti svaka 2-3 sata. Također, smjestite ga na mirno, toplo i prozračno mjesto i osigurajte mu sigurnost bez dodatnog uznemiravanja eventualnih drugih kućnih ljubimaca, a i Vašim ukućanima objasnite da se prema njemu trebaju opreznije ponašati kako bi se što prije oporavio.

Svakako kontaktirajte Vašeg veterinara te ga obavijestite o nastalom stanju kako bi Vas dodatno mogao uputiti u terapiju ili ako već prima kakvu, prilagoditi je ili promijeniti.

Nadam se što bržem oporavku Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr