Povratak

Ušni šugarci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vas da mi kažete nešto o ušnim nametnicima i kako ih liječiti.
Puno hvala,
Vlatka.

O: Postoji više vrsta ušnih parazita ili nametnika (šugaraca). Najčešće se pojavljuje Otodectes cinotis, koji parazitira na psima imačkama. Za liječenje nije bitno utvrditi kojoj vrsti šugaraca pripadaju jer su svi osjetljivi na iste preparate. Lako se prenose sa psa na mačku i obrnuto. Infestirati se lako mogu zec, hrčak feret i sl. Ušni šugarci ne prelaze sa životinje na čovjeka.

Životinja koja je infestirana šugarcima obično se češe po uhu i njegovoj okolini, a u ušnom kanalu se mogu vidjeti crno-smeđe grudaste nakupine (slične talogu crne kave). Šugarci su krvopije, pa je takav talog posljedica sisanja krvi.

Ukoliko se ne liječi, infestacija šugarcima može izazvati teške lezije u ušnom kanalu, a nerijetko i trajan gubitak sluha.

Obično kao posljedica parazitiranja šugaraca nastaje i sekundarna bakterijska ili gljivična infekcija (posljedica oštećenja sluznice ušnog kanala). Uho se uvijek treba pregledati u veterinarskoj ambulanti instrumentom - otoskopom, kojim je moguće vidjeti komletni ušni kanal sve do bubnjića, te nakon postavljene diagnoze propisati terapiju. U terapiji se najčešće koriste preparati na bazi ivermectina (injekciono) i preparati u obliku ampule na bazi selemectina.

S obzirom da je obično uz šugarce prisutna bakterijska ili gljivična infekcija potrebno je lokalno tretirati uho odgovarajućim kapima (najčešće se koristi kombinacija antimikotika, antibiotika i kortikosteroida). Odabir kapi ovisi o stanju uha. Terapija se najčešće provodi u trajanju od 1-2 tjedna.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr