Povratak

Ušni šugarci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mojim macama je veterinarka ustanovila ušni šugarac. Budući da imam malo dijete u kući, koje je često bilo u kontaktu s mačkama, zanima me postoji li mogućnost prijelaza parazita na čovjeka, i ako da - kako se manifestira i koliko brzo se vide simptomi? Unaprijed hvala, Marija

O: Ušni šugarci su paraziti bijele boje i veličine glave pribadače. Kada ih se osvijetli, kreću se užurbano.

Postoji više vrsta ušnih parazita ili nametnika (šugaraca). Najčešće se pojavljuje Otodectes cinotis, koji parazitira na psima i mačkama. Lako se prenose sa psa na mačku i obrnuto. Infestirati se lako mogu zec, hrčak, feret i sl.  Ušni šugarci ne prelaze sa životinje na čovjeka.

Životinja koja je infestirana šugarcima obično se češe po uhu i njegovoj okolini, a u ušnom kanalu se mogu vidjeti crno-smeđe grudaste nakupine (slične talogu crne kave).

 

Ukoliko se ne liječi, infestacija šugarcima može izazvati teške lezije u ušnom kanalu, a nerijetko i trajan gubitak sluha. Kao posljedica parazitiranja šugaraca često se razvijaju i sekundarne bakterijske ili gljivične infekcije (posljedica oštećenja sluznice ušnog kanala).

 

Uho se uvijek treba pregledati u veterinarskoj ambulanti instrumentom - otoskopom, kojim je moguće vidjeti kompletni ušni kanal sve do bubnjića, te nakon postavljene dijagnoze propisati terapiju. U terapiji se najčešće koriste preparati na bazi ivermectina (injekciono) i preparati u obliku ampule na bazi selemectina.

 

S obzirom da je obično uz šugarce prisutna bakterijska ili gljivična infekcija, potrebno je lokalno tretirati uho odgovarajućim kapima (najčešće se koristi kombinacija antimikotika, antibiotika i kortikosteroida). Odabir kapi ovisi o stanju uha, a terapija se najčešće provodi u trajanju od 1-2 tjedna.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr