Povratak

Ušni šugarci i rane na ušima gravidne mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Molim Vas za pomoć! Imam mačku koja ima šugarce, naš vet. kaže da joj čistim uši 3%-tnim hidrogenom, ali nema uspjeha, maca je u lošem stanju jako se češe i pravi si rane. Čula sam da bi da je lijek Oridermyr (infor. preko neta) ali gdje ga nabaviti? Ili Vi imate neki drugi savjet? Maca je skotna, uskoro će se maciti pa Vas molim za brzi odgovor jer se bojim da će slinom šugarce prenijeti na mačiće.
Puno Vas pozdravljam i unaprijed se zahvaljujem!
Sanja

O: Ušni šugarci su relativno česti kod mačaka. Najčešći se radi o grinji Otodectes cynotis, koja se nađe, nešto rjeđe, i kod pasa. Dominantni znak infestacije je intenzivno češanje područja uha i tresenje glavom, kao i različita količina karakterističnih crno-smeđih naslaga u uhu, koje mogu imati neugodan, užegli miris. Ove grinje ne buše kanale u koži, kao "klasični" šugarci, već žive na površini vanjskog zvukovoda. Razvojni ciklus traje oko tri tjedna i odvija se u nekoliko stadija.

Ušni šugarci izazivaju upalu i najčešće jako draže pa se mačka češe, ponekad do samoozljeđivanja. Koža na uškama i oko njih obično je oštećena, što omogućuje prodor bakterija i sekundarne infekcije.

U terapiji se mogu koristi različiti lijekovi, ima ih više na tržištu i to kao spot-on pripravci (ampule) ili pripravci za aplikaciju u uho. Takvi, spot-on pripravci su npr. Stronghold i Advocate. Ukoliko više mačaka živi zajedno, potrebno ih je sve tretirati protiv šugaraca. Zvukovod je važno redovito čistiti od naslaga, neovisno o tome kako se aplicira lijek, ali pripravci za održavanje higijene uha ne djeluju kao lijekovi protiv grinja.

Opširnije, korisne informacije o ovoj temi  možete pronaći u prethodno objavljenom odgovoru Ušni šugarci kod mačića koji boravi u kućanstvu s drugim mačkama / Stronghold i Advocate spot-on ampule.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr