Povratak

Ušni vosak i mogući problemi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Molio bih vas za savjet. Dobio sam 3 godine starog mačića i vidim nešto crno u ušima. Kako mogu prepoznati radi li se o nečistoćama ili nekakvom parazitu? Da li smijem to dirati ili da pustim neko vrijeme? Hvala unaprijed, Tvrtko 

O: Cerumen ili ušni vosak (smola) je žutosmeđa masa koja nastaje u zvukovodu, a zapravo je proizvod ceruminalnih žlijezda i žlijezda lojnica, pomiješana s oljuštenim stanicama kože, česticama nečištoće i mrtvim dlakam iz zvukovoda. Svježi cerumen je polutekuć i žut, a kasnije se stvrdnjava i poprima smeđe-crnu boju.

Ako se cerumen pojačano stvara ili ako se otežano spontano čisti (npr. sužen zvukovod, neredovito čupanje mrtve dlake kod pasa koji imaju mrtvu dlaku u ušima i sl), dolazi do problema s ušima kod mačaka i pasa. Cerumen ima i zaštitnu ulogu i izrazito je higroskopan, odnosno nakuplja vodu i dodatno bubri što ima za posljedicu začepljenje zvukovoda. Otežana drenaža cerumena i njegov transport do zvukovoda dovodi do idealnih uvjeta za razmnožavanje gljivica, bakterija i ušnih parazita.

Stoga bih Vam savjetolovala da prvo očistite uši kod Vaše mace kako biste uklonili cerumen, a ako se ne usudite sami mu očistiti uši, odvedite ga veterinaru pa će Vam on za prvi puta pokazati kako se to radi. Uši možete čistiti za to predviđenim sredstvima:
- Otifree od Vetoquinola, koji ima jaku sposobnost otapanja cerumena i prljavštvine unutar uha. Čišćenjem se reduciraju bakterije i gljivice u vanjskom slušnom kanalu.
- Ohren-Reinniger od Beaphara, otopina je za čišćenje ušiju koja sadrži posebno sredstvo za regeneraciju kože i sluznice.
- Canina rupčići koji su natopljenu u posebnu tekućinu za njegu ušiju, a podnošljiva je i za pse i za mačke.

Upalu vanjskog slušnog kanala (otitis externa), najčešće uzrokuju bakterije, gljivice i paraziti. Upalne promjene mogu biti i posljedica alergija ili se javljaju kao kožna reakcija vanjskog zvukovoda po upali analnih vrećica. Upala vanjskog slušnog kanala (otitis externa) je najčešća bolest pasa i mačaka, a mogu je uzrokovati svi uzroci koji uvjetuju razvoj ekcema ili dermatitisa. Uzrok upale vanjskog slušnog kanala mogu biti i strana tijela kao što su klasić od trave ili divlji ječam. Klinički se bolest manifestira tako da životinja češe uške, trese glavom i drži glavu nakoso, tako da oboljelo uho leži niže. U akutnim slučajevima vanjski slušni kanal je naotečen, zažaren je i osjetljiv te prekriven gnojnim ili seroznim eksudatom. Ponekad iz uha može izlaziti gnoj, a dlake su na dnu uške slijepljene (otoreja). U kroničnim slučajevima nađe se crno smeđa i smrdljiva, ceruminozna masa.

Svakako mačića odvedite veterinaru kako bi mu veterinar pomoću otoskopa pregledao uho i prema potrebi propisao lijek.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr