Povratak

Učenje korištenja mačjeg wc-a

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačića starog 5 i pol mjeseci i mačku staru 9 godina. Mačka je vrlo uredna i nuždu uvijek obavlja u posudi za pijesak. No, s mačićem imamo problema. Mokrenje uvijek obavlja u posudu, ali veću nuždu nikada. Uvijek se pokaka u hodniku i to uvijek ispred vrata. Imamo kuću na kat i postavljene 3 posude za pijesak na različitim mjestima, ali mačić obavlja nuždu samo u posudi koja se nalazi u hodniku na ulazu u prizemlje. Nedavno sam kupila sprej kojim poprskamo mjesta na koja ne želimo da mačka obavlja nuždu, ali ni to ne pomaže. Ponekad mi se čini kao da nam prkosi no ipak mi nije jasno zašto se popiški u pijesak i onda izađe iz posude i pokaka se izvan nje.

Više ne znam kako ga naučiti da to ne smijete. Molim vas pomozite mi jer više stvarno ne znam što učiniti. Hvala Vam unaprijed!

O: Mačke su prirodno jako čiste životinje. Već u dobi od 3-4 tjedna starosti uz majku i intuitivno za mjesto obavljanja nužde odabiru površinu po kojoj se može kopati i na to se mjesto redovito vraćaju kada moraju obaviti nuždu. Ponekad su potrebne vježbe za korištenje posude s pijeskom (osjećaj pijeska pod nogama, miris i smještaj mačjeg WC-a). No nekastrirani mužjaci koriste namjerno svoj urin i nezakopani feces da označavaju teritorij. Možda se Vašoj maci ne sviđa vrsta pijeska, pa pokušajte da u različite WC posude stavite različite vrste pijeska. Ako ni to ne upali, ograničite mačiću kretanje na okruženje u kojem je samo njegov krevet i posuda s pijeskom. Kada ne bude imao drugog izbora morat će koristiti posudu s pijeskom za obavljanje nužde.

Mačji zahod treba inače biti postavljen na osamljenom mjestu koje je pristupačno. Niste naveli koji tip WC-a imate. Ako se radi o zatvorenom WC-u, moguće je da se mačić boji takvog WC-a. Ako koristite različite osvježivače za WC - moguće je da mačiću smetaju određeni mirisi. Mačka može odbijati koristiti svoj WC ako joj se ne sviđa lokacija na kojo je postavljen WC. Također ako se WC redovito ne čisti ili ako se previše čisti (ne ostaju mačji prirodni mirisi, već mirisi sredstva za čišćenje). A moguće je da neće vršiti veliku nuždu ako mačićev WC koristi i druga mačka. Ako slučajno mačka bol prilikom defeciranja poveže sa WC-om, u WC će nastaviti mokriti ali će defecirati izvan njega.

Na Vama je da otkrijete koji je uzrok izbjegavanja mačića na vršenja velike nužde u njegov WC i da taj uzrok uklonite.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr