Povratak

Učenje udomljene mačke na obavljanje nužde u pijesku / Sterilizacija nakon okota

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam macu koju sam udomila dok je bila trudna. Omacila je jednog maćića prije dva tjedna. Već 5 dana se tjera i moramo je puštati vani jer neće obavljati nuždu u pjesak. Kako da je naučim na pjesak ? Kad joj ga pokažem ona ga totalno ignorira. Cijeli dan i noć zna biti u kući, a da ne obavi nuždu. Ona bi bila vani i po dva dana ali je nekako namamim u kuću jer mora hraniti maloga. Ono što me mući je to što mačić još nije progledao, a otvorio je oči prije dva dana, pa me zanima dali je to normalno? Macu namjeravamo sterilizirati čim joj prođe tjeranje, a ne znam kad će to biti, pa me zanima koliko traje tjeranje.
Hvala, Roberta

O: Mačke imaju spolni nagon za vrijeme tjeranja (estrusa) i samo u tom razdoblju privlače mužjake i određene dane dozvoljavaju parenje. Ciklusi tjeranja mačke sezonski obično počinju u siječnju, a dosežu vrhunac u ožujku, travnju, lipnju i rujnu. Mačke, uz izuzetke, nisu plodne od listopada do prosinca, na što utječe količina svjetla tijekom dana, no mačke u stanu ili kući će se mnogo vjerojatnije stalno tjerati jer im je osigurana količina od 10 sati svjetla dnevno, povoljna temperatura i hrana.

Prilikom tog tjeranja imaju potrebu biti vani i posve su specifičnog ponašanja kako ste i naveli, te valja pričekati da to prođe. Napomenuo bih još, ukoliko je mačka udomljena sa "ceste", nagoni za odlaskom van su joj istinski i jaki, tako da će biti potrebno puno truda kako bi istu naučili da ostaje u kući i da vrši nuždu u posudi s pijeskom. Naime, ukoliko vidite da Vaša mačka obavlja nuždu u posudi, svakako bi bilo dobro da je nagradite pomoću neke slastice te će zapamtiti gdje to treba obavljati.

Sterilizaciju obavite za mjesec dana, kada će biti najbolje vrijeme za taj zahvat.

Što se tiče mačića, sve će biti u redu jer taj proces ide polako i postepeno. Naime, i mala djeca slabo vide kada se rode, tj. vide samo sjene, tako da je za očekivati da ce Vaš mačić uskoro veselo trčkarati po kući.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr