Povratak

Vaginalni iscjedak i sumnja na piometru (gnojnu upalu maternice)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam par mačaka i jedna od njih, stara godinu dana, počela se čudno ponašati. Osim što svaki dan, tj. navečer, mjauče kao da nekog zove, počela se prečesto lizati oko spolnog organa. Pomislila sam prvo da je neka infekcija, ali sam nakon par dana shvatila da izlazi i nekakav iscjedak koji mačka onda poliže. Mačka je jedanput bila skotna i sve je dobro prošlo. Imam jednu knjigu o mačkama pa sam malo čitala i pročitala da bi to mogao biti neki uzrok raku maternice. Obožavam tu mačku i sve bih dala da ju spasim, molim Vas, što da napravim? Ako posjetim veterinara, jer još nisam, što bi joj radili? Je li joj ja mogu ikako pomoći?
Unaprijed hvala i nadam se brzom odgovoru. Mery

O: O spolnom ciklusu mačke pisao je kolega Marko Vincek, dr.vet.med. ovdje.

U našim klimatskim uvjetima mačka je sezonski poliestrična životinja. No, u modernim "kućnim" uvjetima ona se tjera gotovo cijele godine.

Ovulacija nije spontana, što znači da mora doći do parenja da ona bude inducirana.

Naziv "tjeranje" vlasnici koriste za period proestrusa i estrusa.

Najčešće poremetnje reproduktivnog trakta u mačaka su lažna gravidnost, cistična endometrijalna hiperplazija/ piometra, izostanak tjeranja i mamarna hiperplazija/ fibroadenom.

Cistična endometrijalna hiperplazija/ piometra kompleks najčešće se javlja u mačaka koje se nisu macile, u srednje starih i starih mačaka. Uzrokovana je produženom koncentracijom progesterona u mačaka s lažnom trudnoćom. Može biti izazvana i jatrogeno, tj. administracijom egzogenih hormona. Najčešće je izolirana bakterija Escherichia coli, ali nađeni si i streptokoki i stafilokoki.

Piometra (gnojna upala maternice) manifestira se gubitkom apetita, depresijom, poremetnjama stidnice (kod otvorene piometre), napetosti trbušne stijenke (zatvorena piometra), gubitakom težine, pojačanim uzimanjem vode, mokrenjem većih količina mokraće ili češćim mokrenje te dehidracijom. Liječenje se sastoji od ovariohisterektomije (odstranjivanja maternice i jajnika).

Na piometru se lagano posumnja zbog iscjetka iz vagine neugodnog mirisa, iako su mačke vrlo uredne i stalno si čiste perineum. Često se pojavi i estrus drugog mjeseca nakon što su promjene uočene.

Za postavljanje dijagnoze treba obaviti klinički pregled te pregled vanjskih spolnih organa. Vađenje krvi za ustanovljavanje upale i rentgenski pregled također su pretrage koje će veterinar najvjerojatnije obaviti.

Vi maci najbolje možete pomoći tako da ju odvedete na veterinarski pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr