Povratak

Važnost brkova za mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Slađana Trutin, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka starog 6 mjeseci koji je postao jako znatiželjan i jutros je skočio na ploču za kuhanje i spalio si brkove. Brkovi su spaljeni do pola i na krajevima su se "pofrčkali". Ne znam da li mu smijem odrezati taj spaljeni dio ili će mu to otpasti samo. Hoće li mu se ti brkovi oporaviti ili narasti sami? Hoće li on normalno moći dalje funkcionirati? Kako da mu pomognem?
Hvala Vam i lijep pozdrav, Zrinka

O: Većina vlasnika mačaka smatra da mački brkovi uglavnom omogućuju da saznaju je li neki prolaz dovoljno širok da bi se kroz njega mogli sigurno provući.

Međutim, prava je istina mnogo složenija, a i mnogo zanimljivija. Naime, osim što imaju očigledno ulogu organa osjetljivu na dodir, brkovi služe i kao detektori zračnih strujanja. Dok se mačka kreće po mraku, ona mora prolaziti pokraj tvrdih objekata, uklanjati im se, a da ih ne dodirne. Svaki čvrsti objekt kojem se mačka približava, stvara male poremećaje u zračnim strujanjima, a brkovi mačaka su tako osjetljivi da to registriraju i tako životinji pomažu da ih zaobiđe.

Brkovi su naročito važni, zapravo životno važni, kad mačka lovi noću, po mraku. To znamo zahvaljujući studijama koje su pokazale da mačke sa savršenim brkovima ubijaju jednako točno u mraku kao i danju. Mačka čiji su brkovi oštećeni može ubijati plijen samo danju jer u mraku pogrešno procjenjuje skok i zabija zube u pogrešan dio žrtvina tijela. To znači da u mraku, kad čulo vida ne funkcionira, zdravi brkovi služe kao izvanredno osjetljiv sistem navođenju. Samo pomoću brkova mačak može u trenu, djeliću sekunde, razabrati siluetu plijena u potpunom mraku i usmjeriti ugriz na prvo mjesto, tj. u potiljak nesretne žrtve. Na neki način, vrhovi brkova hvataju "podatke" o obliku lovine, isto kao što slijepac vršcima prstiju čita sljepačko pismo, i mačka u trenu zna što treba uraditi.

Fotografije mačaka koje nose plijen u zubima, snimljene u mraku, pokazuju da su brkovi mačke obavijeni oko tijela žrtve i nastavljaju dostavljati informaciju o najmanjoj kretnji žrtve, ako je ona nekim slučajem još živa. Dakle, budući da je priroda učinila mačku pretežno noćnim lovcem, jasno je da brkovi igraju ključnu ulogu u njihovoj borbi za opstanak.

U anatomskom pogledu, brkovi su zapravo jako povećane krute dlake, dvaput veće od običnih, usađene u tkivo gornje usne tri puta dublje nego obične dlake i snabdjevene ogromnim brojem nervnih završetaka, što registriraju svaki dodir i svaku promjenu zračnog pritiska. Mačka ima prosječno dvadeset i četiri takve dlake, po dvanaest na svakoj strani njuške, raspoređene u četiri horizontalna reda. Brkovi se mogu pomicati prema naprijed (kad je mačka radoznala, kad želi nešto saznati, kad prijeti ili nešto ispituje) ili prema natrag (kad je u defanzivnom raspoloženju i izbjegava svaki dodir). Gornja dva reda dlaka mogu se pomicati neovisno o donja dva reda, a najjače dlake su one koje se nalaze u drugom i trećem redu. Stručan naziv za ove dlake je vibrissae.

Mačka ima takvih pojačanih dlaka i na drugim dijelovima tijela: na obrazima, iznad očiju, na podbratku i, iznenađujuće, na stražnjoj strani prednjih nogu. Sve su spomenute dlake osjetljivi detektori kretanja, ali su najvažnije, naravno, one što tvore brkove.

Mačke normalno odbacuju i potom nadomještaju svoje osjetilne dlake, dugačke brkove na licu. Stoga je i normalno pronaći brkove u mačjem okolišu. "Pohabani" brkovi obično znače da se mačka odvažila prići preblizu izvoru topline, kao što je vatra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr