Povratak

Virusni rinotraheitis mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Zanima me koju bi bolest mogla imati mala maca, stara 5 tjedana. Simptomi su oticanje, crvenilo i zatvaranje jednog oka, ubrzano disanja, drhtanje, odbijanja hrane (kada i pokuša da jede, majka mačka  se ustane, kao da ga odbija), izolira se od ostala 3 mačića. Zadnja se omacila, bila je najmanja, a sad je i počela da slabi kako ne jede, inače, to su mačići i sa ostalima je sve u redu.

Katarina

O: Prema simptomima koje ste opisali sve mi upućuje na to da je vjerojatno riječ o zaraznom rinotraheitisu mačaka. Virusni rinotraheitis mačaka je zarazna, vrlo kontagiozna bolest s visokom temperaturom. Očituje se konjunktivitisom, suzenjem, iscjetkom iz nosa, hunjavicom, kihanjem i vidljivim promjenama na prednjim zračnim prohodima. Uzročnik je herpesvirus - mačji tip 1. Izvor infekcije je bolesna mačka. Postoje i klinički inaparentne infekcije (klinički nevidljive, bez prisutnosti simptoma), koje omogućuju neprimjetno širenje uzročnika.

Virus se izlučuje iscjetkom iz očiju i nosa te slinom. Inkubacija traje 2-5 dana. Tijek i težina bolesti mogu biti vrlo različiti - od inaparentnih oblika pa do naglog uginuća. Naročito osjetljive su mlade životinje, u kojih smrtnost može biti do 100%. Bolest se očituje visokom temperaturom, obilnim iscjetkom iz očiju, zbog kojeg se mogu slijepiti kapci i začepiti nosni putovi, kihanjem i promjenama na prednjim dišnim prohodima, zbog čega mačke otežano dišu, ne jedu i gube na tjelesnoj težini. Dlaka im je nakostriješena i neuredna.  Sami gnojni iscjedak nije posljedica virusa kao takvog, već posljedica napada bakterija na oslabljeni organizam.

Ukoliko se ne liječi, maca obično ugine od upale pluća kao posljedice bolesti, te smrtnost iznosi skoro 100 %. Ukoliko se krene sa liječenjem na vrijeme, mačke obično ozdrave kroz 2 tjedna. S obzirom na to da nema specifičnog lijeka za virus, liječenje se bazira na antibiotskoj terapiji, primjeni mukolitičkih preparata kako bi se olakšalo životinji da izbaci sluz i gnoj iz dišnih putova te vitaminima kako bi se ubrzao oporavak i dignuo imunitet. Također se mogu koristiti masti za oči kako bi se spriječilo nakupljanje gnojnog iscjetka i čista fiziološka otopina za ispiranje dišnih putova.

Jedina preventiva je cijepljenje mačke, s obzirom da se prenosi kontaktom. Prvo cijepljenje se vrši u dobi od 8-9 tjedana, a drugo u dobi od 12 tjedana. Cijepi se polivalentnim cjepivom koje štiti i od drugih zaraznih bolesti.

Svakako bih  preporučila da što prije posjetite svog veterinara kako bi potvrdio dali se stvarno radi o ovoj bolesti i što prije započelo eventualno liječenje. Također savjetujem da macu hranite na bočicu sa adaptiranim mačjim mlijekom koje možete kupiti u bilo kojem našem dućanu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr