Povratak

Višednevni proljev i iznenadna bezvoljnost mačića / Gliste

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam malog mačića starog 4,5 tjedna. Jutros je bilo sve ok i onda je odjednom od razigrane mace postala sasvim nezainteresirana maca. Primjetila sam da joj je trbuh napuhnut, tj. malo tvrd. Borimo se 4 dana s proljevom, kuhamo rižu s piletinom jer nam je rečeno da to pomaže. I većinu današnjeg dana je provela spavajući...

O: Mačići se često već u vrlo ranoj dobi preko majčinog mlijeka invadiraju želučano-crijevnim nametnicima, prvenstveno oblićima odnosno glistama.

Askaridi i ankilostomi su crijevni oblići (nematodi) koji stvaraju uglavnom većinu problema. Mogu se zapaziti izravno u izmetu, a u nekim slučajevima u povraćenom sadržaju. Žive u crijevima, hrane se vitaminima, mineralnim solima i drugim hranjivim tvarima, koje životinja dobiva s obrocima. Osim što životinji oduzimaju veliku količinu hrane, izazivaju i jake nadražaje i ozljede probavnog trakta, a mnoge i mučninu i proljev.

Simptomi variraju ovisno o  jačini invadiranosti želuca i crijeva.

Više o toj temi pisala je i kolegica Silvija Havrle, dr.vet.med. u  svom odgvovoru Crijevni paraziti (gliste i trakavice) u mačaka - prepoznavanje, liječenje i prevencija.

Kako bismo malenima osigurali najbolji početak te pravilan rast i razvoj, bez želučano crijevnih tegoba i proljeva, dobro bi bilo očistiti ih od nametnika čim ranije. To se može učiniti već u dobi od 14 dana, odnosno u času odbića od sise uz pomoć nekih od anhelmintika koji postoje na tržištu.

U tu svrhu preporučam Pfizer Banminth pastu za peroralno davanje koja dolazi sa već pripremljenim injektorom za lakšu aplikaciju i dobro označenim dozama prema kilaži mace za točnije doziranje. Ovaj preparat je antinematod širokog spektra koji sa svojom djelatnom tvari (pirantel-hidrogenpamoat) paralizira želučano-crijevne obliće te ih ljubimac, uz pomoć crijevne peristaltike, izbacuje van. Pasta se daje na usta u dozi od 0,5 grama paste/1kg tjelesne mase (1 crtica na injektoru je za očistiti 1kg tjelesne težine mačke). Dakle, važno je macu izvagati ( najbolje na kućnoj vagi). Određenu dozu Vašem mačiću pastu trebate dati 3 puta s razmacima od 14 dana.

Također, važno je znati da malene mace brzo mogu doći u stanje dehidracije ukoliko imaju proljev koji je dugotrajan pa svakako savjetujem davanje dodatnih elektolita.

Osim nadoknade tekućine i izgubljenih elektrolita treba zaustavljati proljev, a opet da se mačiću zadovolji potrebe za energijom.

Piletina i riža koju kuhate vrlo su kvalitetan izbor namirnica, uz koje preporučam davanje Newborn Floryboost paste koja sadrži kombinaciju posebne vulkanske gline (Montmorillonite), prebiotika, probiotika i elektrolita te učinkovito pomaže kod narušene stabilnosti probavnog sustava pasa i mačaka (proljev, nestabilna stolica, nakon terapije antibioticima, stres probavnog sustava nakon promjene hrane, trovanje hranom, parazitarne invazije). Pasta brzo djeluje u probavnom sustavu i stvara zaštitni sloj na sluznici crijeva te tako olakšava oporavak u slučaju raznih poremećaja probavnog sustava.

Osim parazitarne invazije, diferencijalno dijagnostički mogu dolaziti u obzir i druge bolesti kao što su infekcije različitim mikroorganizmima, poput bakterija ili virusa. Više o tome pisao je kolega Franjo Hrgota, dr.vet.med. u ranije objavljenom odgovoru Mačići i proljev.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr