Povratak

Vitamini i hrana biljnog porijekla na jelovniku mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, zanima me postoje li sintetski vitamini za mačke (koji u sebi ne sadrže sastojke životinjskog porijekla) koje bi moja maca mogla uzimati. Hranim je i mačjom hranom - kad već moram, i "domaćom", no htjela bih izbjeći mesne sastojke bar u vitaminima. Hvala. Anita

O:  Mačke su "pravi mesojedi" jer nisu sposobne pretvoriti biljnu mast i bjelančevine u aminokiseline i masne kiseline koje su im potrebne. Iako mogu iskoristiti većinu aminokiselina iz proteina koje pojedu, ne mogu stvoriti aminokiselinu taurin koja se nalazi samo u mesu.

Za zdravlje mačke vrlo je važan i unos esencijalnih masnih kiselina (EPA / DHA).

Mačke rado jedu i hranu biljnog porijekla, no zbog relativno kratkog probavnog trakta i niske razine enzima zaduženih za razgradnju složenih ugljikohidrata, njihova probavljivost i iskoristivost je ograničena.

Nepravilnom ili neuravnoteženom prehranom mačaka neminovno dolazi do ozbiljnih zdravstvenih problema. Oni se razvijaju postepeno jer mačji organizam uspjeva neko vrijeme kompenzirati deficit određenih nutrijenata.

Kako većina vitaminskih i vitaminsko mineralnih pripravaka za mačke sadrži i taurin, iz našeg asortimana mogu izdvojiti "Canivita" (Canina) multivitaminski tonik koji sadrži 12 vitamina, a na samoj deklaraciji je naveden sljedeći sastav: ulje, masnoće, vitamini i emulgator.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr