Povratak

Vršenje nužde po stanu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačku i mačka, domaće mačke. Stari su otprilike 6-7 mjeseci i sterilizirani su. Do sada su imali normalne higijenske navike i vršili su nuždu (i malu i veliku) u svoj pijesak. Međutim, unazad tri dana, svaki dan pronalazimo izmet po stanu, na stolcima, podu i slično. Ne znam koji od njih vrši nuždu po stanu jer to uglavnom čine kad nas nema ili spavamo, pa ih još nisam uhvatila na djelu. Izmet nije proljev nego je baš formirana stolica, tako da mislim da nije u pitanju bolest nego nešto drugo. Inače posuda za pijesak je mala kutna s krovom, vratašcima i filterom i koristimo bio plus pijesak za mace. Molim Vas pomozite mi da riješim taj problem. Hvala!

O: Već od trećeg tjedna života mačići intuitivno i uz pomoć majke za mjesto obavljanja nužde izabiru mjesto po kojem se može kopati i na to se mjesto vraćaju stalno kada moraju obaviti nuždu (mokrenje i defeciranje). Mački je važan osjećaj pijeska pod nogama, miris i smještaj mačjeg WC-a. Nekastrirani mužjaci koriste svoj urin i nezakopani izmet kako bi označili svoj teritorij. Mačke ne vole obavljati nuždu na prometnim mjestima. U prirodi mačke rijetko obavljaju nuždu na istome mjestu. Budući da imate dvije mačke preporučujem Vam da postavite dvije ili više mačjih posuda za obavljanje nužde, jer je lako moguće da jedna mačka drugoj ne dozvoljava da nuždu obavlja u WC-u (čuva svoj teritorij). Moguće je i da se mačka boji zatvorenog WC-a. Ako mačji WC nije redovito čišćen, mačke također izbjegavaju obaviti nuždu u njemu.

U Vašem se slučaju radi samo o privremenom problemu kojem treba otkriti uzrok i ukloniti ga, jer su mačke po prirodi vrlo čiste životinje i ovakvo ponašanje nije za njih uobičajeno.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr