Povratak

Zadebljanje na anusu mačića - izvala (prolapsus) rektuma ili perinealna hernija (kila)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Moja mačka koja je stara 3 mjeseca ima neobično zadebljanje na anusnom otvoru i istražila sam što bi to moglo biti i tako sam našla da ima prolaps rektuma. Nije onoliko strašno kao što taj slučaj može biti, još je to dosta plitko i ovo bi bio 3,4 dan kako joj se to počelo događati. Prvi i drugi dan je bilo ozbiljno jer nije mogla kontrolirati izlučevine no sad se to već smirilo i očistilo. Mačka je dosta izgubila na težini no sad joj se sve više povećava apetit iako je još to u dosta malim količinama. Željela bih vas pitati je li moguće da se to samo od sebe povuče i izliječi ili mora hitno ići veterinaru? Ako treba ići veterinaru možete li mi reći kakve su metode liječenja i koliko je to zapravo opasno? Također želim Vas pitati postoji li kakav lijek za to koji bi mogla dobivati i kod kuće? Hvala. Lucija

O: U jedinki svih vrsta domaćih sisavaca može doći do pojave patološkog stanja koje nazivamo izvala ili prolapsus rektuma. Najčešće se javlja u mladih pasa i mačaka. Izvala rektuma lakše nastaje u jedinki slabije kondicije. Završni dio debelog crijeva (rektum) uvrne se u vlastiti lumen i većim ili manjim dijelom izvali kroz analni otvor.

Primjećuje se da kroz anus viri kobasičasta tvorba, različite veličine i duljine. U početku je ta oteklina svjetlocrvena, otečena i vlažna, a što takvo stanje duže traje, tvorba postaje tamnocrvena do plavkasta te zbog vanjskih utjecaja, osobito isušivanja i mehaničkih oštećenja, nastaju površinske ozljede koje mogu zahvatiti i dublje dijelove pa čak i cijelu stijenku crijeva.

Uzroci prolapsusa rektuma su veoma brojni i raznovrsni. Najčešće se takvo stanje javlja kod nekih bolesti probavnog trakta koje prate jaki i profuzni proljevi, kao što su upale crijeva različitog stupnja i uzroka. Rektum se može izvaliti i prilikom svakog jačeg djelovanja tzv. trbušne preše, odnosno tiskanja životinje, što je najčešće kod jakih napora, bolova u trbuhu zbog različitih uzroka, smetnjama u otjecanju mokraće, prilikom začepa životinje itd.

Osim navedenoga, zadebljanje u području analnog otvora može biti posljedicom i perinealne hernije. Ono je stanje u kojem dolazi do izlaska trbušnih organa u potkožje perinealnog područja a nastaje kao rezultat slabljenja mišića.

Bilo koje od navedenih stanja predstavlja ozbiljnu poremetnju zdravlja, te kao takovo zahtijeva hitan odlazak u veterinarsku ambulantu.

Naime, pri liječenju najprije treba ustanoviti i ako je moguće otkloniti primarni uzrok (pristupiti liječenju upale crijeva, otkloniti bol u trbuhu i sl.). Svježe prolabirano crijevo treba isprati hladnom vodenom otopinom nekog blagog dezinficijensa, a laganom masažom treba spriječiti nastanak preopsežne otekline. Veterinar će u odgovarajućoj anesteziji pokušati izvaljeni dio crijeva vratiti na svoje mjesto (reponirati), a nakon izvršene repozicije, oko čmara se stavlja tzv. šav "duhan kese". U težim slučajevima izvaljeni dio crijeva se mora operativno ukloniti, a rana sašiti posebnom tehnikom. Poslije operacije provodi se dijetna ishrana u dogovoru s veterinarom uz redovitu kontrolu zdravstvenog stanja. Ukoliko je saniran primarni uzrok izvale rektuma, životinja se veoma brzo oporavlja.

Hernija ili kila liječi se pak samo operativno, a naročito dođe li do uklještenja hernije, potrebno je žurno intervenirati jer životinja može uginuti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr