Povratak

Zapetljana dlaka - preparati za raščešljavanje / Lijekovi i sredstva za umirenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam perzijsku mačku koja je stara 18 godina. Kako je izrazito tvrdoglava i ne da se češljati, tako svake zime imam s njom problem zapetljane dlake. Prijašnjih godina se nekako dala šišati, ali ove godine nikako. Zanima me da li bi ona podnijela anesteziju i probudila se nakon šišanja? Postoji li možda kakva druga solucija da riješim problem zapetljane dlake, a ona ipak 'preživi' taj zahvat?
Hvala i pozdrav, Nika

O: Nažalost, susrećete se s problemom koji muči mnoge vlasnike perzijskih mačaka.

O: Dlaka koja je jednom zapetljana u "grudu" vrlo teško se može raščešljati, a jedna stvorena "gruda" povlači za sobom vrlo brzo mršenje i okolnih dlaka pa se takva voluminozna masa može "proširiti" po cijelom tijelu te naposlijetku mačka može izgledati kao da je u kakvom oklopu.

Naravno da tako zapetljana dlaka mački smeta - zateže kožu, svrbi, ali i koža "ne diše", odnosno nema aeracije pa takvo stanje može biti dobra podloga za naseljavanje i perzistiranje kojekakvih nepoželjnih mikroorganizama te uzrokovati ozbiljne dermatološke probleme.

Od preparata za raščešljavanje dlake preporučujem #1All Systems Hair Re-vitalizer Texturizer & Instant Anti-static Coat Spray - antistatički sprej s mirisom papaje koji olakšava rasčešljavanje, ukljanjanje manjih nečistoća četkanjem, te ostavlja dojam svježe oprane dlake. Pojačava teksturu dlake te dugotrajno uklanja statički elektricitet, a pogodan je za sve tipove dlake. Jednostavno se nanosi direktno na dlaku i ne ispire se. Također, preporučujem i Beaphar Free Spray koji sadrži bademovo ulje te čini dlaku podatnom za češljanje. Ovaj sprej osigurava mekoću i svileni sjaj dlake te Armonie Naturali Conditioner Professional sprej za raščešljavanje.

Također, u ljekarnama Pet centra možete pronaći i lijekove za umirenje, poput Vetoquinol Sedalin gela (acepromazin, aktivna tvar pripravka Sedalin gel, je djelotvoran fenotijazinski neuroleptik (antipsihotik). Nakon aplikacije Sedalina životinje se umire, nisu više razdražljive i agresivne, postaju nezainteresirane za okolinu, oslabe im obrambene reakcije, zatome osjećaj straha, umanjuje motoričku aktivnost - hipokinezija, a istodobno im se opusti mišičje - miorelaksacija. Sedalin ne utječe znatno na stanje svijesti. Ovaj antipsihotik djeluje vrlo blago analgetski, što olakšava obavljanje dijagnostičkih i terapijskih zahvata. Nakon peroralne primjene Sedalin gela, acepromazin se djelomice resorbira, a trankvilizacijski učinak u malih životinja nastupi za 15-20 minuta. Daju li se preporučene doze, sedacija traje 6-12 sati. Sedalin gel se izdaje isključivo uz veterinarski recept.

Zatim, u ponudi su i Ceva Feliway spray i Feliway raspršivač koji sadrže prirodne sastojke sa svojstvima mačjeg facijalnog feromona. Koriste se za prevenciju obilježavanja mokraćom, zaustavljanje grebanja te za smirivanje mačaka u stresnim situacijama te Petvital Bachove kapi - biljna kombinacija koja ima umirujuća svojstva u situacijama straha ili pojačanog stresa.

Ukoliko ne uspijete sami otpetljati zamršenu dlaku, savjetujem Vam da se obratite i raspitate za rješavanje ovog problema u jednom od salona za šišanje pasa i mačaka pa i kod Vašeg veterinara jer se ovaj problem većinom rješava kompletnim šišanjem dlačnog pokrova (mašinicom za šišanje i/ili posebnim škarama), a nerijetko (ako je mačka izrazito nemirna) i pod anestezijom.

O rizicima reakcije na anesteziju kod starijih mačaka pisala je kolegica Tanja Krulc, dr.vet.med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr